Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

12 maj 2010

Frågor till de döda

Frågor jag skulle vilja säga/fråga till kvinnor som inte längre lever.

1) Marie Curie, hennes biografi har jag läst säkert fem gånger, det var hennes fel att jag sökte in på Chalmers för att läsa teknisk fysik och bli forskare, men inte hennes fel, att jag avverkade fler fester än tentor. Vi skulle kunna diskutera hennes forskning i timmar, två Nobelpris fick hon. Hur det var att byta land och språk? Hur fixade hon familj och barn? Hur var det att arbeta tillsammans med sin man?

2)_Fredrika_Bremer och jag är födda i samma stad, jag har läst mycket om henne och har även en Fredrika Bremer ros i vår trädgård. Carina Burman har skrivit en ny biografi. Jag vill fråga om hennes resor, hur hon blev bemött som ensam kvinna? Ute i den stora världen. Vad tycker hon om dagens makeover? Ångrar hon att hon inte gifte sej?

3) Ulla Molin dog innan jag hade en egen trädgård, men hennes trädgård i Höganäs har jag sett tre gånger och det gjorde stort intryck. Hon tycker att man ska forma sin trädgård efter egen smak, enkla växter, inga konstigheter. Vi skulle kunna prata timmar. Hur fick hon sina tidlösa idéer?

2 kommentarer:

Leena Lumi sa...

Marie Curie oli todella kiinnostava henkilö. Olen lukenut hänestä joskus kai jonkun kirjankin, mutta niin kauan sitten, etten muista kirjan nimeä - edes.

♥ Hannele sa...

Leena, Marie Curie oli vuosikausia esikuvanani, aloitin jopa opiskelut Teknillisessä korkeakoulussa..