Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

07 maj 2010

Hittade den sista Blyton

Fortfarande kan jag inte begripa, varför Enid Blyton var förbjudna på bibliotek på 1970-talet? Det finns feministiska drag, böckerna börjar ofta lite fördomsfullt, men slutar med att de fyra ungdomar är väldigt toleranta mot alla slags människor. Blyton beskriver natur och växterna fint.Nu hittade jag den sista av Blytons Vi Fem-böcker, som jag saknade:
Fem och kidnapparna (Five go to Billycock Hill), tyvärr en nyare översättning av Kerstin Lennerthson; det engelska är nertonat, ortsnamnen översatta till svenska, trist. Vill du läsa Vi Fem, försök hitta de äldre översatta av Ingegerd Lindström, borde kolla på nån loppis i England..

Löysin sen puuttuvan Blytonin Viisikko-kirjan: Viisikko vapauttaa lentäjät, on uudempi käännös, josta se englantilaisuus poistettu, tylsää. Enkä tajua, miksi näitä ei Ruotsissa ollut kirjastossa 1970-luvulla.

6 kommentarer:

Sara sa...

Aivan mahtava Viisikko-kokoelma! Minä keräilen tyttökirjoja. Verkkokirjakaupassani on myös joitakin svenska flickböcker, jos sinua kiinnostaa käydä vilkaisemassa!

♥ Hannelen paratiisi sa...

Sara, en muista miksi näitä rupesin hakemaan, teki kait mieli kokea, jos vielä on kivoja. Helposti ja halvalla niitä löysinkin Göteborgista, ja olen nauttinut lukuhetkistäni :)

snowflake sa...

Men ÅH så många fina!!

♥ Hannele sa...

Snowflake, dom är kul att läsa fortfarande :)

franziengland sa...

Hur många 5-böcker finns det totalt och är alla översatta till svenska?

♥ Hannele sa...

Ingrid, jag är inte helt säker... jag har blivit lite tokig och samlat på alla jag fått tag på, för Blyton är ganska billig på loppis. Jag ska räkna och göra med inlägg så småningom.