Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

01 juni 2010

Moby Dick

Romanen Moby Dick (Den vita valen) av Herman Melville publicerades 1851 och fick ljummet mottagande, men idag tillhör dem bland de riktigt stora amerikanska romaner. Boken handlar om kapten Ahab som blivit besatt av att jaga en vit val kallad Moby Dick. Båtens besättning kommer från alla världens hörn med olika personligheter, det är en egen värld, en liten mikrokosmos. Man hinner ju inte läsa alla böcker, så ibland "fuskar" jag och läser förkortad barnbok.Herman Melvillen kirjoitti romaanin Moby Dick 1851, joka kertoo kapteeni Ahabin epätoivoisesta yrityksestä pyydystää valkoinen valas, Moby Dick. Teosta pidetää yhtenä parhaimpana romaanina, Hemingway on yksi joka jatkanut tätä perinnettä. Koska kaikkia kirjoja ei ehdi lukea, valitsen joskus lyhennetyn lasten kirjan.

6 kommentarer:

Tuure kirjoittaa sa...

Hemingwayn vanhus ja meri on tosi hyvä kirja, suosittelen. Kirjoitin siitä joskus blogiinikin. 50 kirjaa jotka muuttivat maailmaa vaikutti mielenkiintoiselta, kun selailin sitä kirjakaupassa.

♥ Hannele på Hisingen sa...

Tuure, ihan varmaan tuo 50 kirjaa löytyy kirjstostakin, kiva selailla. Koulussa joskus luin tuon Hemingwayn Vanhus ja meri, pitäisi lukea uudestaan, löysin juuri sen englanniksi kirpparista.

Polargrevinnan sa...

Man hinner inte läsa alla böcker - skriver du. Just det och nu funderar jag om bloggandet tar för mycket tid. Jag läser mindre - behöver några timmar till på dygnet. Jag satsar på sommaren då man kan sitta ute och läsa.
Kram Viola

♥ Hannele sa...

Viola, på sommaren tror jag alltid att jag ska hinna läsa så mycket, men på hösten läser jag mer, ha det gott, kram.

Anna sa...

Moby Dick! Herregu alltså. Jag tror att det är en helt helt annan grej att läsa barnboken. Det är så mycket form i den riktiga versionen som jag misstänker inte kommer fram i barnboken. Nu vet jag förstås inte eftersom jag inte har läst barnboken, men kan tänka mig att det är så.

Jisses alltså, den boken har satt sina spår i mig. Jag tror att Melville är ute efter att driva med läsaren med alla referenser, symboler, musikaler och diverse andra format. Det är himla roligt. Jag tyckte stundtals att den var jäkligt jobbig att läsa men jag tycker på något vis mycket om den ändå. Även om jag har en liten beef med Herman Melville. Jag tror eventuellt att han var hög när han skrev den.

♥ Hannele sa...

Anna, om jag hittar den "riktiga" boken, ska jag förstås skaffa mej det, men jag tror att mycket av symboler och annat kommer fram i barnboken. Om man ska vara riktigt noga, så ska man väl inte läsa översätta böcker heller ;)