Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

30 juni 2010

Flera fyrar

Eivor tipsade om att Camilla Läckbergs senaste bok heter Fyrvaktaren, jag råkade hitta den på loppis, köpte även P.D. James kriminalroman Fyren, så nu har jag massa bra sommarläsning, läser deckare sällan.

29 juni 2010

Kafka på teater

Jag har alltid gillat Franz Kafkas böcker, Processen tillhör favoriterna, den har jag sett i många olika uppsättningar, på Folkteatern med Bohuslän Big Band sist, väldigt bra.

Vi har sett PLAY Teaterkonsts tolkning av Kafkas Förvandlingen, en modern tolkning av utbrändhet i en 100 år gammal pjäs. Livet är tufft, man ska orka med familjen, jobbet, skulder, alla krav, arbetslöshet, stress. Ändå blev man glad efter den intensiva föreställningen.

28 juni 2010

Fyrar i böcker

Min dröm är att övernatta i en fyr, finns ett par vandrarhem i Sverige.
Fortsätt gärna temat och tipsa om fler böcker med fyr. Viveca Lärn har en kåserande stil med göteborgshumor, som jag gillar, Kvinnan som var som en fyr ska jag läsa på stranden.. Enid Blytons Fem och sjörövarskatten är riktigt mysig med barnen som övernattar i fyren, vinden pinande i fyrfönstren. Jag har läst flera böcker av Jeanette Winterson och gillar hennes humor, hennes böcker har även blivit filmer. Fyrväktaren har jag inte läst ännu, gratispocket av Tidningen Vi. Virginia Woolfs Mot fyren med båtfärd och picknick kan man alltid läsa om, man upptäcker nya saker hela tiden.

26 juni 2010

Loppisboken

Sommar och loppis hör ihop, man vet aldrig vad man hittar, kanske bra böcker. Det finns många böcker om loppis, Ida Magntorn har gjort en ny: Loppisboken : om blommiga koppar, fattigmanssilver och annat vackert, jag lånade den på biblioteket. Vackra inspirerande bilder. Anna Örnberg har skrivit många böcker om att använda loppisfynd, hennes böcker hittar man på loppis billigt. Kolla saker i egen källare.

24 juni 2010

Trevlig midsommar

Glöm inte att plocka sju sorters böcker under kudden.Inga längre blogg-pausser i mitt bokparadis i sommar.

22 juni 2010

Prinsessor

Catarina Hurtigs Prinsessor kom ut för ett par år sedan, lagom skvaller för oss som inte följer kvällstidningar regelbundet. Nu har man ju sett alla dessa prinsessor på tv, kan vara kul att fräscha upp minnet. Jag är ju en tant och gråter gärna framför tv:n vid prinsessbröllop. Om Victoria står det att hon är Europas enda äkta kronprinsessa, som kan göra sin drömkille till prins. Och det har hon nu gjort. Sagan slutar. Lyckligt.

21 juni 2010

Graham Greene

Jag har inte läst så många av Graham Green, Resor med moster Augusta berättar om en ovanligt pigg 75-årig, som inte har svårt att hitta varken unga älskare eller nya äventyr. En bok att ha i väskan och skratta med.Tykkään pirteistä mummoista, luin Graham Greenen Tädin kanssa maailmalla, pirteä 75-vuotias (KUVA suurenee).

20 juni 2010

Vilda blommornas dag

Den nordiska floran av Bo Mossberg och Lennart Stenberg är en riktig tegelsten, inget man bär med sej ute, men innehåller 3250 växter med vackra bilder. Passa på att göra en blomstervandring.

19 juni 2010

Drottningen vänder blad

Alan Bennetts Drottningen vänder blad, en helt underbar bok med mycket skratt, jag har en del gemensamt med drottning Elizabeth. Klimateriehäxan trodde jag skulle gilla boken.

18 juni 2010

Böckernas utseende

Hur viktigt är det att böckerna är snygga? För mej är nog orden viktigast, hittar jag en bok, som jag vill ha, bryr jag mej inte om utseendet.Tykkään kauniista kirjoista, mutta minulle sisältö ja sanat kuitenkin tärkeintä. Jos haen jotain haluaamaani kirjaa, ja löydän vaikka ilman kansiakin, niin kelpaa minulle. Keväällä kirjoitin jopa yliopisto-aineen Fredrika Bremerin kirjasta vuodelta 1934, jossa ei edes kansia.
Blogisisko kirjoitti kivasti kirjojen ulkonäöstä ja järjestyksestä.

16 juni 2010

Dagens lilla fynd

Hittade på loppis en liten anteckningsbok med bilder och citat ur Emma
för 5 kr. I England fanns det Jane Austen-brevpapper, men jag köpte inte. Emma finns i ny översättning, som tydligen inte är så bra.Löysin kirppikseltä pienen muistiinpanokirjan jossa oli kuvia ja sitaatti Emmasta 5 kruunulla. Englannissa löysin Austen-kirjepaperia, mutta en ostanut (kiitos Tuurelle käännöksestä).

15 juni 2010

10 kg böcker på flyget

I år fick jag med mej 10 kg böcker, köpte en tung bok om herrmodets historia åt sonen, för det är hans intresse och yrke också snart. Själv hittade jag i stort sett det som fanns på min "lista", mest klassiker.

13 juni 2010

Bokköp från England 2009

Förra sommaren köpte jag 6 kg böcker, Charity shops är toppen.

12 juni 2010

Churchills hem

Förra året besökte jag Sir Winston Churchills hem Chartwell i Westerham.
Nu får jag besöka hans lilla barndomsslott Blenheim Palace, hittade en fin bok på antikvariat om hans liv.

11 juni 2010

Reseförberedelser inför teater

Stratford upon Avon, Shakespears födelsestad ser vi en föreställning på Royal Shakespeare Theatre, Morte D´Arthur av Sir Thomas Malory. Jag har försökt läsa för att kunna förstå något.

10 juni 2010

Lite muslort

Mästaren och Margarita av Michail Bulgakov har stått på min inköpslista. Lite myslort får man tåla, när man letar efter böcker och hittar dem för 5 kr.
Passar på att fika ute i vårsolen, Åseby Västergård nära Säve flygplats.
Självklart tar jag äggost med björnbärssylt, serveras inte varje dag.

Engelsk antikvariat

Så här se en riktig engelsk antikvariat ut.Synd att man bara få ha 20 kg bagage.

07 juni 2010

Achebe och Conrad

I det postkoloniala perspektivet försöker det koloniala folket uppnå en egen plats som historiskt subjekt. Joseph Conrad ger ett perspektiv från den vita mannens sida i Mörkrets hjärta, utan att vara på hans sida eller försvara hans handlande. Chinua Achebe berättar i Allt går sönder från den svarte mannens sida, vilket var nytt och gav ett nytt perspektiv. Några viktiga motiv i den postkoloniala litteraturen kan vara möte mellan två olika kulturer, språkmöte eller identitetsproblem. Motiv i båda böckerna är en mans undergång, saknaden av tolerans för oliktänkande, och motvilja mot förändring. Även om det som finns inte är helt bra, är förändringar ännu värre. Ingrid vill läsa mer afrikansk litteratur.

06 juni 2010

Sveriges nationaldag

På rea hittade jag den här tjocka boken, med massa vackra bilder och historia. Jag har aldrig besökt Drottningholms slott inne, men tittat på trädgården, för jag är väldigt intresserad av formklippning, där sitter jag.Alesta ostin tämän kirjan, kun linnan puistossa niin paljon kauniisti muotoleikattuja pensaita, istun tuossa ihailemassa.

05 juni 2010

Goethe

”Att ansa sin trädgårdstäppa till en liten vrå av paradiset” är en härlig beskrivning av lycka och njutning utan förpliktelser, som Goethe skriver. Trädgård är inte bara konkret slitsamt arbete med jorden, utan ett slags metafor för att ordna sitt liv på bästa sätt för att få frukt och skörd. Eller så kan man strunta i alltihopa, men då överlever inte trädgården. Den unge Werther flyr senare i sin olycka till den oordnade naturen, han tror på ödet och på högre makter. Allt detta ser och beskriver Goethe livfullt och intressant. Den unge Johann Wolfgang Goethe (1749-1832) skriver Den unge Werthers lidanden (Die Leiden des jungen Werthers) på fyra veckor efter en egen kärlekssorg, som en monologisk brevroman i jag-form, en god representant på tysk romantik. Språket är vardagligt och vänder sig direkt till läsaren och väcker nyfikenhet att fortsätta sin läsning. Goethe själv kommer över sin kärlekssorg efter att ha avslutat sin roman, som lever länge, bland annat Napoleons favoritbok. Värt att läsa än idag.

04 juni 2010

Fint bokmärke

Inte ofta man blir exalterad av reklamen och vill spara den, men postens reklam med Annika Christensens frimärke med penséer sparar jag som bokmärke till hennes inspirerande må-bra-bok En lisa för själen. Ihana puutarhakirja ja Annika on kuvannut tämän postimerkin,
olemme tavanneet eri puutarhajuttujen piirissä.

03 juni 2010

Ian Fleming

Gamla James Bond-filmer med Roger Moore är god underhållning. Jag har hittat ett par Bond-böcker på loppis, kul att läsa. Det har kommit ut en ny bok om Daniel Craig, men Ian Fleming verkar mer intressant. Ei siitä niin monta vuotta ole kun en halunut katsella James Bond-filmejä, mutta nyt meillä on ne kaikki ja nautin hyvästä viihteestä. Ehkä eniten mieleeni ne vanhat Roger Moore pääosissa. Löysin sattumalta pari Bond-kirjaa loppiksesta, Eino Tepponen tehnyt tuon Dr No-kansikuvan.

01 juni 2010

Moby Dick

Romanen Moby Dick (Den vita valen) av Herman Melville publicerades 1851 och fick ljummet mottagande, men idag tillhör dem bland de riktigt stora amerikanska romaner. Boken handlar om kapten Ahab som blivit besatt av att jaga en vit val kallad Moby Dick. Båtens besättning kommer från alla världens hörn med olika personligheter, det är en egen värld, en liten mikrokosmos. Man hinner ju inte läsa alla böcker, så ibland "fuskar" jag och läser förkortad barnbok.Herman Melvillen kirjoitti romaanin Moby Dick 1851, joka kertoo kapteeni Ahabin epätoivoisesta yrityksestä pyydystää valkoinen valas, Moby Dick. Teosta pidetää yhtenä parhaimpana romaanina, Hemingway on yksi joka jatkanut tätä perinnettä. Koska kaikkia kirjoja ei ehdi lukea, valitsen joskus lyhennetyn lasten kirjan.