Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

30 augusti 2010

Vi städar ibland

Svårt att slänga, lämna gamla böcker på loppis, när man är två boktokar i familjen, men vi försöker. Jag är dålig på att slänga annars också.Olen huono heittämään vanhoja tavaroita, nyt vähentänyt. Vihdoinkin päätin, että vanhoja matikankirjojani en enää tartte.

28 augusti 2010

Karel Čapek

Ett år med min trädgård (1934) av Karel Čapek, född i Prag, är en klassiker med små roliga kåserier för varje månad, ger många skratt, innehåller trädgårdsmästarens bön till Gud. Čapek har skrivit flera andra böcker, som är översatta till svenska, finns på biblioteket.

26 augusti 2010

Böcker på film?

Notting Hill är ju en underbar film, hittade den i en veckotidning, jag tog filmen och dottern fick tidningen. 84 Charing Cross Road av Helene Hanff är fin som film. Vilka fler filmer finns det med mycket böcker i?Mitä muita filmejä on, joissa paljon kirjoja?

25 augusti 2010

Public Library

På besök i Stratford upon Avon såg jag en vacker dörr.Man kunde köpa gamla böcker för en struntsumma.Jag köpte en liten bok om Samuel Beckett, för jag hade läst om honom och sett I väntan på Godot på teater med Sven Wollter.Ostin pikku kirjan, nähnyt Samuel Beckettin Huomenna hän tulee teatterissa, kuvaus olemisen tarkoituksesta, minimalistisista ja absurdia.

23 augusti 2010

Bäst i sommar

Sommarenkäten från Bokhora
1. Bäst? Äta långsam frukost ute i trädgården med Göteborgs-Posten.

2. Sämst i sommar? Sämst kanske är fel ord, men jag orkade inte fördjupa mej i Suzanne Brøggers Slöjan, skriven som episk dikt i haremmiljö.

3. Vad har du helst läst på stranden? Nja, mest har jag suttit och läst i vår trädgård, sent under ljusa ljumma sommarkvällar. Ibland på spårvagnen.4. Något läsprojekt du misslyckats med? Jag har inte lyckats läsa färdigt Dostojevskijs Idioten, som vi ska prata om i vår finska läsecirkel i höst.

5. Nämn en ny bok som du har köpt i sommar! Jag har handlat nästan för mycket och plockat ur bibliotekets gratislåda, ska berätta om mina fynd framöver i höst. Täcknamn Shakespeare kommer snart på posten.

6. Vad ser du fram emot att läsa i höst? Jag går oftare till biblioteket, nu har jag fyra beställningar, tips från bloggare, radio och morgontidning: Vinteräpplen av Josefine Sundström, hennes debutroman från finska Österbotten. Perhe. Perhe kunniaan! av Rosa Liksom, tips från Tuure. Båten : noveller av Nam Le, (43 av 59 reservationer) tips från Ingrid. Människor helt utan betydelse av Johan Kling (aktuell med filmen Puss).

Inget köpstop här inte

Några bokbloggare berättar om sitt köpstopp, men vi hittade en bokhylla på loppis med glasdörrar för 200 kr, perfekt. Böcker har vi nog att fylla med, ska få ordning på kokböckerna, och lämna bort de som inte används.Kirpparista toin kotiin tämän lasiovisen kirjahyllyn 20 €, yksi ovi maksaa enemmän. Nyt keittokirjatkin järjestykseen, osa niistä vien kirppikseen.
Ei ole järkeä pitää kirjoja, joita ei koskaan käytä.

22 augusti 2010

Boklåda

Wiklands Boklåda vid Kindstugatan 6 i Gamla stan i Stockholm har riktigt trevligt urval böcker med många pärlor, mycket man ville köpa. Ägaren funderar på att starta bokcirklar och föredrag i höst.Jag köpte Emilie Flygare-Carléns Jungfrutornet med fina teckningar av Jenny Nyström, jag hade redan en gammal billighetsutgåva av boken.

21 augusti 2010

Låt Proust förändra ditt liv

Låt Proust förändra ditt liv av Alain De Botton kostar nu 39 kr på Bokus, ungefär samma pris i de andra bokaffärerna, en måste-bok, kanske.

20 augusti 2010

Köper inte tidningar längre

Tidningarna bara ligger där, dyra och fina, så där 50 kr styck. Man står där i matkön och blir lockad av att köpa lite avkoppling med sej hem. Ibland hinner man inte ens läsa, man glömmer bort. Jag har en hög till, större, jag ids inte ens fota den. Det blir en rejäl slant, som åker till soptunnan.
Maria har gjort en fin pärm av de bästa idéerna.

19 augusti 2010

Dagens lilla fynd

Jag hittade ett litet häfte med Emily Dickinsons dikter.Löysin pienen vihon med Emily Dickinsonin runoja vuodelta 1949.

108 kvinnliga deckarförfattare

Vixxtoria har hittat 108 kvinnliga deckarförfattare, inte illa. Jag har nästan inte läst några deckare alls, sett mest film, men kvinnan på antikvariat rekommenderade Svart motiv av Ngaio Marsh. Jag blev riktigt glatt överraskad och njöt av hennes sätt att berätta, pusseldeckare lite i stil med Agatha Christie, inte för mycket våld eller sex, om man säger så.

18 augusti 2010

Nordiskt landskamp

Bokcirkus saknar nordiska författare och har ordnat en landskamp, rösta.
I Finland läser dom och översätter helt andra böcker än i Sverige. Jag har läst Kärlek av Hanne Ørstavik, en norsk författare. Samhället som skildras är en liten by i Norge, glesbygdskommun, tillräckligt stort för att bibliotek, kultursekreterare och gästande tivoli, men inte större än att man kan ta sig till och från till fots. Vibeke och Jon är nyinflyttade till byn, de känner inte många. Sonen Jon känner några klasskamrater, men har inte fått någon vän. Gissningsvis är händelserna lagda till 1990-talet, som tidsmarkör kan man hitta en mobil. Jons vän, flickan, spelar musikvideo och Jon är med i en historisk rollspelsklubb i skolan. Hanne Ørstavik beskriver och berättar, men lämnar slutsatserna åt läsaren.

Händelserna sker under en kväll och natt, allting är mörkt, utom några lampor. Mamman Vibeke läser mycket, fantiserar, lever i en annan värld. Böcker av manliga författare läser hon inte. Vibeke och Jon är främlingar för varandra, de pratar inte mycket. Jon berättar inte om sina önskningar, utan han tror att mor ska se hans lappar, önskelistor. Hanne Ørstavik leker med klischéer men det fungerar bra, hon använder samma teknik som i filmer för att skapa en känsla av skräck och spänning.

17 augusti 2010

HBTQ Hallongrottan

Hallongrottan i Hornstull i Stockholm har massa kul böcker.Massa intressanta nya och gamla böcker och tidningar i två våningar,
inte bara för homosexuella, bisexuella, trans och queerpersoner. Jag får alltid med mej lite udda böcker, jag var intresserad av Victoria Benedictsson, men Den bergtagna är ett drama, så jag lät bli.

Poesiafton

Tisdagkvällar är det olika uppträdanden i Vinterviken.
Poesiafton är ett bra alternativ till Allsång på Skansen i Stockholm.Vintervikens trädgård är likvärdigt alternativ till Rosendals.
Mycket fint att titta på och man äter ekologiskt under äppelträden.

Born in the Åbo

Hur många statyer har vi på kvinnor? Bremer föddes 17 augusti.Vi har träffats i Humlegården, Fredrika Bremer och jag är födda i samma stad, hon 1801, jag hundrafemtio år senare. Carina Burman har skrivit den senaste boken om henne: “Bremer: en biografi”.

16 augusti 2010

Finska böcker

I Finland läser och översätter man helt andra böcker än i Sverige. Annakaisa Iivarin 'Juhannus italialaiseen tapaan' kertoo Kristiinasta joka kyllästynyt mieheensä Aulikseen, jonka kodin hän on täysin sisustanut uudestaan. Aulis ei ymmärrä edes arvostaa pinaattipastaa vaan suosii lenkkimakkaraa, eikä tajua että cappuccinoa juodaan vain aamulla ja espressoa illlalla. Ystäviään Kristiina haluaisi kohdella kuin paperinukkeja, joita voi pukea mielensä mukaan. Kristiina järjestää "täydellistä" juhannusjuhlaa viikkolehtien kuvien mukaan, aina musiikkia myöten italialaisessa kylässä. Miten juhlan ja 5-vuotisen avioliitton kanssa menee? Kirja on pirteä ja helppolukuinen.Jospa lukisin vielä tuon AnnaMari Marttisen Kuu huoneessa.

14 augusti 2010

Eddies loppis

Eddies loppis vid Själagårdsgatan 17 i Gamla stan i Stockholm får man inte missa, det är en upplevelse. Är han inte där själv, hjälper hans trevliga pensionärskompisar till.Det finns även annat än böcker, säkert allt, till bra priser.Det är ordning på böcker, alla lådor är märkta med innehåll.

Slow travel

Jag tömde nästan hela lådan "England" på Eddies loppis på Gamla stan, roligt att läsa gamla reseböcker. Alla är ju inte bra, men Lars-Eriks Ottosons Här är England Wales och Skottland (1959) var en riktig pärla, jag njöt på tåget hela vägen hem. Historia, litteratur, skrönor och tips.Guildford: "The Grammar School kan besökas under ferier och lördagar. Dess bibliotek med fastkedjade böcker är det intressantaste i sitt slag i England." Dorset: "Thomas Hardy har gjort Dorset berömt över hela världen. Han föddes i detta grevskap och skrev om det i sina böcker." Cornwall: "Det sägs att djävulen aldrig vågade sig över gränsfloden Tamar av rädsla att hamna i en cornisk pastej." Winchester: "på höger sida av College Street finns det hus, där Jane Austen dog." Richmond: "Readings fängelse, som nu är stängt, blev berömt genom den ballad till dess "ära", som Oskar Wilde skrev, då han satt inspärrad där."

13 augusti 2010

Pepys dagbok

Av en slump hittade jag Pepys Dagbok på antikvariat. På kvällen såg jag engelska Antikrundan, där de visade Pepys båtkonstruktioner.För någon vecka sedan hade jag inte ens hört talas om Pepys Dagbok, förrän jag läste en riktigt charmig bok: Brev till en bokhandel : 84 Charing Cross Road av Helene Hanff, som även blivit film.Den 18 september 1952 får hon sin efterlängtade bok. Hanff gillar läsa böcker som är skrivna där det hände, av de som var där, inga efterkonstruktioner.
The diaries of Samuel Pepys from London, 1660,
fortsättning följer, här ska det läsas lite mer engelsk historia.

Trädgårdstomtarna anfaller

Jag kunde bara inte låta bli Trädgårdstomtarna anfaller av R. L. Stine, inga förväntningar hade jag, lite skratt. Boken började bra men blev för skränigt. Jag blev besviken på att grannarna, som tävlade om den bästa tomatskörden använde gifter mot en flyga och slängde det nyttiga gräsklippet i en plastpåse. Dessutom var tomtarna för elaka.

12 augusti 2010

Woolf i Stockholm

Jag köpte Thoughts on Peace in an Air Raid av Virginia Woolf i Gamla Stan på The English Bookshop, boken har tydligen fått bra recensioner, sa expediten. Köpte även Selected Short Stories, kanske har jag några av dem innan, det återstår att se.Ostin pari pientä Virginia Woolfin kirjaa Tukholmasta.

The English Bookshop

Verkligen en pärla i Stockholm i Gamla Stan, värt ett besök.

11 augusti 2010

Elizabeth Taylor

Ingrid har ofta lite udda boktips, jag blev nyfiken på författaren Elizabeth Taylor, vars namne är känd skådespelerska. På biblioteket fanns även Taylors bok Angel som film, Hennes envisa hjärta, man får låna 3 dagar. Jag är väl som filmens hjältinna; ser det bara det rosenröda och får mina önskningar uppfyllda. Filmens slutar med konstaterandet att böckerna försvinner, de blir omoderna, men tavlornas värde består, kanske ökar.

10 augusti 2010

Lite barnslig

Det var inte svårt att hitta alla Enid Blytons Mysterie-böcker, jag som inte skulle samla. Härlig nostalgi. Hennes böcker ska nyöversättas på engelska, för ungdomarna kan inte förstå det ålderdomliga språket.Nyt mulla kaikki Enid Blytonin Salaisuus-kirjat, mukavaa nostalgiaa. Kirjat käännetään uudellen englanniksi, nuoret eivät ymmärrä vanhaa kieltä.

09 augusti 2010

Kvinnliga poliser

Jag är ganska okunnig om kriminalromaner, men läste en rolig kåseri om Poliser som man skrattar åt, men visst finns det även många duktiga kvinnliga poliser i alla fall i tv-serier, inte bara unga och snygga: Emma Åklagare, och en svensk serie med kvinnlig polischef, 50-årsåldern, namnet försvann.. Och Helen Mirren är över 60 och har alla fel.. (som polis-kommissarien Jane Tennison i TV-filmen I mördarens spår,) Anna Pihl, dansk polisserie i tv. Maria Wern - Främmande fågel är en TV-serie med kriminalinspektör Maria Wern (Eva Röse). Och hörde idag i lokalradion om Christina Larssons kriminalkommissarie Ingrid Bergman och hennes team vid Länskriminalen i Göteborg, hittade hennes bok direkt på loppis).
Vilka fler finns det?

08 augusti 2010

Idioten

Det blev ingen lätt pocket på tåget utan Dostojevskijs Idioten,
på finska, eftersom vår läsecirkel ska prata om den nästa månad.
Det finns kanske lättare läsning, men jag tycker Dostojevskij passar på tåget. Vi fick en ½ timmes signalfel och fick vänta, men med en god bok gör det inte så mycket, tiden bara flyger i väg.Dostojevskin Idiootti sopii junalukemiseksi, suomalainen lukupiirini Göteborgissa käsittelee sen ensi kuussa.

07 augusti 2010

Istället för blommor

Ibalnd har jag med mej böcker i stället för blommor.Minulla joskus kirjapaketti kukkien sijasta.

Hundra kvinnliga författare

Jag fördrar kvinnliga författare, Lyrans Noblesser har gjort en kul lista:
Jag äger en hel del och har läst några också.

1. Adichie, Chimamanda Ngozi - En halv gul sol *
2. Alfvén, Inger - Ur kackerlackors levnad
3. Allende, Isabel - Andarnas hus (sett filmen)
4. Angelou, Maya - Jag vet varför burfågeln sjunger *
5. Aronsson, Stina - Hitom himlen *
6. Atwood, Margaret - Penelopiaden +
7. Axelsson, Majgull - Aprilhäxan + X
8. Austen, Jane - Stolthet och fördom +
9. Barbery, Muriel - Igelkottens elegans
10. Beecher Stowe, Harriet - Onkel Toms stuga +
11. Benedictson, Victoria - Pengar
12. Blixen, Karen - Min afrikanska farm
13. Boye, Karin - Kallocain + X
14. Brantenberg, Gerd - Egalias döttrar +
15. Brontë, Anne - Agnes Grey +
16. Brontë, Charlotte - Jane Eyre + X
17. Brontë, Emily - Svindlande höjder + X
18. Buck, Pearl - Den goda jorden
19. Christie, Agatha - Tio små negerpojkar + X
20. Condé, Maryse - Desirada *
21. Djebar, Assia - Sultanbrudens skugga +
22. Duras, Marguerite - Älskaren
23. Edelfeldt - Kamalas bok +
24. Ekman, Kerstin - Hunden (vill inte läsa, läst några Ekmans)
25. Eliot, George (Mary Ann Evans) - Middlemarch +
26. Emecheta, Buchi - Andra klassens medborgare *
27. Fagerholm, Monika - Underbara kvinnor vid vatten
28. Flygare-Carlén, Emilie - Rosen på Tistelön + X
29. Fossum, Karin - Älskade Poona (sett filmen)
30. Frame, Janet - En ängel vid mitt bord
31. Frank, Anne - Anne Franks dagbok X
32. Fredriksson, Marianne - Simon och ekarna + (sett teater)
33. French, Marilyn - Kvinnorummet + X
34. Gaskell, Elizabeth - Cranford
35. Gordimer, Nadine - Min sons historia
36. Gripe, Maria - Tordyveln flyger i skymningen
37. Highsmith, Patricia - En man med många talanger
38. Hodgson Burnett, Frances - En liten prinsessa +
39. Holst, Hanne-Vibeke - Min mosters migrän
40. Hustvedt, Siri - Vad jag älskade
41. Isaksson, Ulla - De två saliga X
42. Jansson, Tove - Pappan och havet + X
43. Jelinek, Elfride - Älskarinnorna
44. Johansson, Elsie - Glasfåglarna + X
45. Jones, Sadie - Den utstötte +
46. Jong, Erica - Rädd att flyga + X
47. Kandre, Mare - Aliide, Aliide *
48. Kincaid, Jamaica - Annie John *
49. Kleve, Stella (Malling, Mathilda) - Bertha Funke
50. von Krusenstjerna, Agnes - Den blå rullgardinen +
51. Lagerlöf, Selma - Kejsarn av Portugallien + X
52. Lahiri, Jhumpa - Främmande jord +
53. Lessing, Doris - Den femte sanningen + X
54. Lidman, Sara - Lifsens rot
55. Linderborg, Åsa - Mig äger ingen
56. Lindgren, Astrid - Mio min Mio + X
57. Lispector, Clarice - Stjärnans ögonblick *
58. Lugn, Kristina - Stulna juveler + X
59. Magorian, Michelle - Godnatt Mister Tom
60. Malmsten, Bodil - Den dagen kastanjerna slår ut är jag långt härifrån +
61. Martinson, Moa - Kvinnor och äppelträd + X
62. McCullough, Colleen - Törnfåglarna + X
63. Mernissi, Fatima - Drömmar om frihet
64. Mitchell, Margaret - Borta med vinden (sett filmen)
65. Montgomery, L M - Anne på Grönkulla +
66. Morante, Elsa - Historien *
67. Morrison, Toni - Älskade + X
68. Müller, Herta - Hjärtdjur + X
69. Munro, Alice - Kärlek, vänskap, hat *
70. Oates, Joyce Carol - Blonde +
71. Oksanen, Sofi - Stalins kossor +
72. Olsson, Vibeke - Molnfri bombnatt
73. Plath, Sylvia - Glaskupan + X
74. Robinson, Marilynne - Gilead *
75. Rowling, J K - Harry Potter-serien +
76. Roy, Arudhati - De små tingens gud *
77. Sagan, Françoise - Ett moln på min himmel
78. Sandel, Cora - Alberte-serien *
79. Sapfo - Sapfo : dikter och fragment + X
80. Sundström, Gun-Britt - Maken
81. Szymborska, Wisława - Dikter 1945-2002 *
82. Shelley, Mary - Frankenstein + X
83. Shriver, Lionel - Vi måste prata om Kevin
84. Sittenfeld, Curtis - Presidentens hustru
85. Smith, Zadie - Om skönhet *
86. Stenberg, Birgitta - Alla Vilda
87. Stridsberg, Sara - Drömfakulteten
88. Tan, Amy - Joy Luck Club *
89. Tartt, Donna - Den hemliga historien *
90. Thorvall, Kerstin - När man skjuter arbetare +
91. Trotzig, Birgitta - Dykungens dotter
92. Tyler, Anne - Ett amatöräktenskap +
93. Ulitskaja, Ljudmila - En munter begravning
94. Undset, Sigrid - Kristin Lavransdotter X
95. Wassmo, Herbjörg - Huset med den blinda glasverandan
96. Waters, Sarah - Främlingen i huset *
97. Wells, Rebecca - Yaya flickornas gudomliga hemligheter +
98. Winterson, Jeanette - Det finns annan frukt än apelsiner + X
99. Woolf, Virginia - Mot fyren + X
100. Wägner, Elin - Pennskaftet + X

Fetstil titel och författare om jag läst boken
Om du inte läst just den boken men annat av författaren - fetstila författaren
Kursivera de titlar jag vill läsa
* efter boken betyder att du aldrig hört talas om den
+ efter boken betyder att du äger den
x efter boken betyder att du har läst ut den
Stryk över de du inte vill läsa, eller markera dem med rött

06 augusti 2010

Trevlig post

Dorpan har skickat en fin anteckningsbok till en bokälskare, tack!
Jag ska nog skriva om mina läsupplevelser i den.Yllätyspostia, hieno muistikirja kirjojen lukijalle.

03 augusti 2010

På tåget

Det är mysigt att resa och ha en pocket i väskan.

02 augusti 2010

Slow travel

Många slänger sina gamla reseböcker, men de kan vara riktiga pärlor.
För tillfället gillar jag läsa om resor i England, en del annat också. Vanhoja matkakorjoja voi olla ihan kiva joskus lukea

01 augusti 2010

Mat med tradition

Jag är lokalpatriot och tycker det är spännande med mathistoria, Barbro Östlund har skrivit flera böcker, en av mina favoriter är Gråärter och doppekopp med användbara nostalgiska recept från mormors tid. Solbröd och Svanvikssoppa skrevs i samband med utgrävningar av bronsålderns kökkenmöddingar i Bohuslän. Böckerna finns nog på biblioteket. Historiallinen ruuanlaitto on jännää, hyviä kirjoja löytyy.