Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

30 december 2010

Gott nytt läsår

Mitt nyårslöfte är att fortsätta att läsa och blogga om mina böcker.

29 december 2010

Meningen med livet

Lyckan, kärleken och meningen med livet av Elizabeth Gilbert  har man läst mycket om, inte läst hela boken ännu men sett filmen Eat, Pray, Love, som handlar om att söka mening och finna sej själv. Flykt till Italien efter skilsmässa och ända till Indien får hon resa. Som den amerikanska titeln antyder är det mycket mat också, rena matporr om man gillar pasta. Det gav avkoppling men kanske inte någon större aha-upplevelse.

27 december 2010

Båten

Uppläsning i radio P1: här.
Ingrid berättade om novellsamlingen Båten av Nam Le, som föddes i Vietnam. Jag har stått länge i bibliotekskö, men nu får jag också njuta av dessa intensiva noveller men hög närvaro och olika stämningar. 

25 december 2010

Jag pratar i P4 om jul

På juldagen pratar jag med några andra om jul i P4: Wollter & Röör.

8 kg böcker från England

Jag fick hämta 8 kg paket engelska trädgårdsböcker och tidningar av ett par som jag inte känner, men de gillar min julblogg och vet att jag är väldigt förtjust i allt engelskt.
Varje vinter längtar jag till England och älskar att läsa om trädgårdar.
Många härliga lässtunder, jag fick även nästa års väggalmanacka.

Jul, bio och Narnia

Fantasy är kul och Narnia passar nu på vintern. Boken är makens, filmen lånade jag på biblioteket. Den nya filmen är också bra.

Julottan

Mysig julmusik och stämning och inte bara Kalle Ankans födelsedag.

23 december 2010

Spill : en damroman

Sigrid Combüchen fångar läsaren, modern nutid och det förflutna vävs in i en berättelse som man inte vill lämna, jag är inte klar ännu.
Spill : en damroman av Sigrid Combüchen vann årets Augustpris i skönlitteratur, grattis, jag stod länge i bibliotekskön.

22 december 2010

Överhyllor

Inred med böcker har julstädat bland sina böcker och fick det vanliga problemet med platsbrist. Vår Billy har fått överhyllor och de har räddat oss. Helt i min smak med böcker ända upp till taket.

Nu är jag beredd

Jag tänker njuta av juldagarna för fullt.

18 december 2010

Gyllene knOrren

Vill man fortsätta att njuta av årets julkalender, man man låna böckerna.
Bästa sättet att lösa problem är nog att dansa finsk tango.

17 december 2010

Tomten föddes på Hisingen

Lille Viggs äfventyr på julafton publicerades i HT 1871. Jenny Nyström, då 17 år, studerade på Valands konstskola, älskade sagan och började teckna den. Teckningarna kom till Hedlund och när sagan skulle ges ut som bok, utsågs Jenny till illustratör, hon tecknade på Hisingen på Hedluns sommarvilla.På somrarna i slutet av 1800-talet bodde familjen Hedlund i sommarvillan vid Bjurslätts gård nära Slätta Damm. Berghällen användes som gästbok för prominenta gäster till familjen; Viktor Rydberg, Ibsen, Fredrika Bremer, Sven Hedin, polarforskaren Nordenskiöld, ballongfarare André och sextio andra. Chefredaktör Hedlund var Viktor Rydbergs vän och medarbetare.

16 december 2010

Jane Austen

Jane Austen föddes 16 december 1775 i Steventon.
Här har jag aldrig varit, bara sett skylten (KLICKA).

15 december 2010

Julspänning

Vad kan passa bättre än Agatha Christie med jultema.

14 december 2010

Decembermys

Kul att läsa mysiga böcker inför jul, som Selma Lagerlöfs Julberättelser,
det finns många fina, jag har en hög julböcker hemma, glögg passar till.

12 december 2010

Haga marknad

Bokmalen är trevligt antikvariat med god ordning där man alltid hittar något.
Även om jag går på julmarknad, kan jag inte låta bli att slinka in om det finns antikvariat. Till min glädje hittade jag Natt och dag av Virginia Woolf.

11 december 2010

Stora julboken

Julböcker finns det gott om, även på biblioteket. Stora julboken av Jan-Öjvind Swahn är väldigt trevlig, berättar även en del om julfirandets historia.

10 december 2010

Nobeldagen

På flera ställen runt om i Sverige samlas man för att delta i Nobelmiddagen framför den egna TV:n, tittar du? Tittar de på TV i Kina?

07 december 2010

Böcker i trappan

Kolla hos Vixxtoria, älskar hennes trappa.
Denna lösning i en minigång hos oss, många meter böcker får plats.

Vinn en mobil till morfar eller farmor

I min Julblogg kan man vinna en mobil, behöver bara köpa 100 kr SIM-kort.
Hilmer tycker att Doro 332 är snygg. Skriv kort vem du vill ge en mobil,
länka till min julblogg, senast söndag den 12 december kl 23.59.

06 december 2010

Igelkottens elegans

Igelkottens elegans av Muriel Barbery är precis en mysig bok i min smak, eftertanke och allvar, vänskap mellan olika generationer och kulturer. En ung vän har sett filmen, tydligen väldigt bra.

05 december 2010

Trevlig andra advent

När andra ljuset brinner är snart Lucia här
hon bjuder oss på kaffe och bud om julen bär.

04 december 2010

Utländskt vid julbordet

Roligt att testa lite nytt på julbordet:Hilmer och Hilma tycker om italiensk Panettone.Finska julstjärnor, tysk Stollen, engelsk Christmas pudding.Schweizisk julbröd Gritibänz med ris.Polsk Torcik Wedlowski är som mörk kexchoklad, gott till kaffet.Vid jul kan man köpa engelsk fruktkaka på en del bakerier.

02 december 2010

Tomtefars kokbok

Tomtefars kokbok är min favorit med fina bilder och udda recept.
Kanske bjuda på Smält Snö som efterrätt.

01 december 2010

En kvinnlig Candida

Candida av Pirkko Lindberg är en pastisch på Voltaires Candide från 1759, viss kännedom om den underlättar och man kanske upptäcker lustigheter lättare. Candida är en bok om vår samtida, en EU-kritisk satir. Voltaire häcklar upplysningstidens gränslösa optimism, Lindbergs kvinnliga huvudperson får bevittna en rad mänskliga dårskaper, skrivet med finsk humor.