Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

19 januari 2011

Avskaffa sambolagen

Finns ingen lag som har lurat så många med falsk trygghet. Inte ens medvetna utbildade sambopar vet, hur oskyddade de är. Inte ens gemensamma barn ger någon trygghet, dubbelt kaos vid olyckor.
Eva Gabrielsson, Stieg Larssons sambo, kämpar för bättre sambolag. Avskaffa den istället. Gift dej, om du vill ha trygghet och få behålla boendet och annat vid plötsligt dödsfall. Man behöver inte ens byta namn. Giftermål är juridiskt det enklaste och bästa alternativet.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag såg henne hos Skavland på TV och fick en annan känsla än tidigare.
Det var mycket kronor och ören och hade Stieg Larsson så önskat så kunde han testamenterat hälften till henne..
Sambon blev erbjuden stora summor av släkten men tyckte det var peanuts och ligger tydligen på ett manus.
Vad skall man tycka egentligen.
Inte ens fel att två träter.
Eivor

♥ Hannele sa...

Eivor, läs länken till Sydsvenskan, bra artikel, det är enorma summor. Dessa två väldigt medvetna och bildade, de borda ha ordnat sina papper..

Ingrid sa...

Hannele: Du har så rätt- dessa två högutbildade och medvetna vuxna människor skulle ha ordnat allt det juridiska. Både för sin egen skull och för andras. Det är så lätt att flytta ihop -men man måste också ha klart för sig vad det innebär rent praktiskt-juridiskt. För den som inte är så bevandrad kan det bli en katastrof.

♥ Hannele sa...

Ingrid, det har varit katastrof för många, som levt i tron att sambolagen ger dem skydd.

Anonym sa...

Sambolagen kan jag beskriva mycket väl idag, men hade tyvärr ingen direkt insyn i den för några år sedan. När jag köpte en lägenhet för alla mina besparingar antog jag att lägenheten var min då det stod mitt namn på kontraktet. jag kunde inte tänka mig något annat. Nu tre år senare med år av missahndel och hot står jag bostadslös och min fd sambo bor gratis i min lägenhet eftersom jag inte ens kan sälja den. Så jag vore tacksam om fler öppnade sina ögon...sambolagen är fullständigt absurd!

♥ Hannele sa...

Anonym, jag håller med dej, många blir lurade, dåligt skydd även om man har gemensamma barn. Du borde verkligen få hjälp av någon advokat, jag kan inga detaljer, men detta låter hemskt.