Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

07 januari 2012

Läs mer Strindberg

Strindbergsår, både i Sverige och utomlands händer massa, han har skrivit så otroligt mycket. Jag har inte ens tänkt försöka läsa allt, men jag är intresserad av hans kvinnor, jag tror han är missförstådd,  författare och hans verk är inte alltid samma.Fröken Julie innehåller allt; Strindberg hade både genus- och klasstänket. Tjänstekvinnas son blir man lite upprörd av, för det var inte lätt att vara barn på den tiden. Röda rummet kan man glömma, det är som att läsa hundra år gammalt Hänt-i-veckan om gamla gubbar. Hemsöborna har humor, äldre kvinna med en ung fästman. Stackars Strindberg som fick lämna sin kära Kymmendö efter boken.

16 kommentarer:

Monica sa...

Denna blogg gillar jag,,,är ju med bokoman,,älskar att läsa..hade en fin boksamling men sålde den då vi flyttade utomlands 1996 ,,till min stora sorg ibland,,men mitt intresse för att läsa allt och mycket finns,,det kan ingen ta ifrån mig.
Jag ler när du skriver om Strindberg. På gymnasiet i första ring tvingade de oss att läsa "ett hundra år gammalt Hänt i veckan" bra beskrivning,,vi var några som ville läsa Fröken Julie men se det fick vi inte för den fanns ju som teater och då var det fusk,,i dag får ungdomarna välja vilken Strindberg de vill och det är bra för det ska ju inte vara avskräckande att läsa honom..Gillar din blogg fick så många bra boktips då jag surfar runt här.Delhis vackraste händer verkar bra, och den om Oscar wilde måste nog till biblo på måndag efter jobbet.
ha det gott kram Monica

♥ Hannele på Hisingen sa...

Monica, tackar :) Läsning har blivit bara roligare med åren, jag vill gärna äga mina favoritböcker, det går ju att hitta böcker på bibliotek och på antikvariat. Röda rummet är ju viktigt (?) att känna till för att då räknar man att nysvenskan började 1879, men den är verkligen ingen rolig bok på gymnasiet, det finns många roligare av Strindberg. Konstig lärare som inte gillade drama. Bokbloggar är roliga att läsa, man får ena tipset efter andra... Hoppas du hittar, kram

zoega59 sa...

Jag har några saker som jag är starkt beroende av - och dessa är böcker, korsord, kaffe och snus

Jag har läst en hel del i mitt liv, men har lyckat missa Strindberg. Men det sägs ju att ju äldre man blir, ju klokare blir man. Så kanske man ska ta itu med t.ex. Hemsöborna - har sett en snutt på TV och det verkade intressant

Jag håller med, säkert var Strindberg missförstådd, men det gällde nog inte bara honom. På den tiden som han levde var nog många missförstådda och misslyckade

Ha en bra lördag

♥ Hanneles bokparadis sa...

zoega59, hihi, kaffe är gott men det sistnämnda klarar jag mej utan :) Många av Strindbergs verk har filmatiserats och varje år spelas hans drama någonstans, skrivs nya böcker om hans fruar, det finns även en trevlig bok om hans trädgårdsarbete. Utomlands är Strindberg stor, då bör man kanske veta något om honom i Sverige också.. Jag skulle rekommendera att kanske börja med hans noveller, gå till biblioteket och fråga, de är alltid så hjälpsamma.

Läst, sett & hört sa...

en dåres försvarstal kommer i pocket inom kort. lagercrantz bok om strindberg finns i pocket med Eftertankar. lagercrantz är alltid en fröjd att läsa.

♥ Hannele på Hisingen sa...

Mrs C, tack för riktigt intressanta tips! Olof Lagercrantz har skrivit mycket bra, om många.

Nattens bibliotek sa...

Strindberg lär jag inte undkomma i år eftersom jag är svensklärare har jag massa Strinbergsprojekt och andra idéer på gång. Dock mest i tjänsten:)

♥ Hannele sa...

Nattens bibliotek, det låter spännande, hoppas du berättar mer.

agnes i Lund sa...

Nej, Röda rummet skulle jag inte läsa med mina elever. Din beskrivning är träffande. Fröken Julie ska jag däremot försöka mig på - vi ska just starta Svenska B och där passar den bra. Först blir det antik teater och Elektra, som spelas här i Lund just nu.

♥ Hannele på Hisingen sa...

Agnes, så spännande det låter med antik teater.

Metronyx sa...

Läste Hemsöborna i somras, helt ok men har aldrig gillat Strindberg. Ska ge honom en sista chans och läsa ett Drömspel i sommar. Tjänstekvinnans son och Fröken Julie läste jag som barn. Tyckte nog att den förstnämndna hade en gnällig ton som jag inte uppskattade i den åldern. Hade kanske fått mer ut av honom nu som vuxen.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Metronyx, Inferno och En dåres försvarstal är jag nyfiken på, det är lite Kafkas Josef K över karln..

Linnea sa...

Jag har nog inte riktigt upptäckt Strindberg.. Jag har bara läst Hemsöborna och den gav ingen mersmak. Jag var obekväm med språket och fastnade inte för berättelsen. Kanske borde jag ge honom en ny chans.

♥ Hannele på Hisingen sa...

Linnea, det tycker jag att du ska göra. Klart att språket efter 100 år kan kännas lite stelt, men Strindberg är duktig på att beskriva människor.

Emmas Bokhylla sa...

Jag har faktiskt inte last en enda bok a Strindberg, men i ar maste ju vara det ratta aret...?!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Emma, det finns mycket att välja på, Strindbergs samlade skrifter omfattar 55 band...