Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

28 maj 2012

Mina författare på B

Lite uppvärmning inför Internationella Kvinnodagen; Det andra könet av Simone de Beauvoir läste jag på 1970-talet, men det har kommit ut en nyöversättning, hon levde hela sitt liv i skuggan av Jean-Paul Sartre, fast många anser henne mer begåvad. Victoria Benedictsson är mest känd för Fru Marianne (1887), Pengar är dåtidens inlägg i kvinnodebatten. Enid Blyton vill jag nämna för hon har roat mig mycket, skrivit många kul ungdomsböcker. Fredrika Bremer och jag är födda i samma stad, i Åbo, jag har alltid varit intresserad av henne, Nina är kanske inte den mest kända bok. Suzanne Brøgger läste jag mycket på 1970-talet och tycker fortfarande om henne.

6 kommentarer:

Metronyx sa...

Beauvoir står på min önskelista. Hon är en person som lyfte fram väldigt viktiga synpunkter! Jag är tacksam för alla dessa tänkare och förkämpar som gjort sitt bästa för att röja mark för de efterkommande.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Metronyx, jo, även om vi inte till fullo håller med Beauvoir idag, så banade hon verkligen väg, hon var väldigt tidig och radikal.

Läst, sett & hört sa...

fina böcker, Hannele. jag förmodar att du läst Carina Burmans biografri om Fredrika Bremer? har du lyssnat på Carina Burman nu, förresten?

♥ Hannele sa...

Mrs C, det var för några år sedan jag lyssnade på Carina Burman, klart att jag har den tjocka fina boken i mitt lilla (?) bibliotek ;)

mimmimarie sa...

Jag älskar din nya bild med statyn av kvinnan som läser. Vem har gjort den?

♥ Hannele på Hisingen sa...

Mimmimarie, jag tror inte jag har namnet på konstnären, men statyn finns i England.