Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

30 maj 2012

Brechts älskarinna

Brechts älskarinna av Jacques-Pierre Amette är också översatt av Einar Heckscher. Många detaljer och personer. Är det fiktion eller fakta, undrar man. Bertholt Brecht är tillbaka i Tyskland efter femton år i landsflykt, han anses vara stor i teatervärlden, alla vill träffa honom. Maria Eich är hans älskarinna, men också spion, kommunism är farligt. Kvinnor är skuggfigurer, inte illa behandlade men lätt utbytbara. Brecht hade fascinerat henne. Var Marias liv ett ständigt förräderi, men mot vad? Mot vem? Och varför?

4 kommentarer:

Ingrid sa...

Inte blev han fördelaktigt porträtterad i den här boken, Brecht. Jag undrade precis som du- vad är sanning och vad är påhitt?

♥ Hannele på Hisingen sa...

Ingrid, lite gubbig, men kanske det är sant...

Läst, sett & hört sa...

jag tror att han var elak...

♥ Hannele sa...

Mrs C, mycket troligt...