Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

04 maj 2012

Min författare på I

Inte varje dag man läser rumänska författare, många böcker av Panait Istrati (1884-1935) är översatta till svenska. Kyra Kyralina är bra bok att börja med, delvis självbiografisk, skriven på franska, Istrati levde ett kringflackande liv. Bokens Adrien lever ensam med sin mor, Mikhail är en vän som hans mor ogillar. Stavro en skojare som alla undviker, den första homosexuella rollfiguren i en roman. Kyra Kyralina är Stavros syster. Mustiga personbeskrivningar, mångkulturellt; olika kläder och maträtter, det pratas turkiska, armeniska, arabiska, grekiska, rumänska.

4 kommentarer:

Znogge sa...

Låter som en riktigt mustig berättelse vilket jag tycker är kul att läsa lite då och då!

♥ Hannele sa...

Znogge, en bra berättelse behöver man ibland.

Ingrid sa...

Vilken fin samling Istratiböcker du har. Kyra Kyralina finns i min bokhylla också (jag önskar jag hade flera titlar.... )

♥ Hannele på Hisingen sa...

Ingrid, ibland kan man hitta på antikvariat,
Michail var på bokrean nyligen.