Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

13 maj 2012

Slänger du omslagen?

Böcker, böcker, böcker städar och tänker slänga omslagen. Det finns ju ofta intressant information om författaren och tidigare verk. Det finns inget tråkigare än böcker UTAN omslag... Var rädd om omslagen till böcker, för om man skulle ge bort eller sälja böcker, sjunker både värdet och utseendet, rejält.

15 kommentarer:

Ingerun sa...

Böcker utan omslag kan också vara roliga tycker jag, men jag skulle aldrig slänga omslag. Däremot köper jag böcker utan omslag utan tvekan.

♥ Hannele på Hisingen sa...

Ingerun, har jag ett val så köper jag alltid en begagnad bok med omslag.

Läst, sett & hört sa...

jag slänger inte ens trasiga omslag.
någon gång har jag beställt nytt om omslaget varit skadat redan ifrån början

♥ Hannele sa...

Mrs C, håller med dej, trasiga omslag är bättre än inga omslag alls.

MalinC sa...

Ett tag fick jag för mig att jag skulle släng omslagen och få en snyggare bokhylla. Urfånigt! Ångrade mig så!! Numera läser jag nästan bara pocket och där har man ju inte det valet.

Helena Milton sa...

jag slänger en del omslag, av samma skäl som hon. Böckerna är helt enkelt snyggare utan!

♥ Hannele på Hisingen sa...

Malin C, ja, pocket har ju sina vackra omslag alltid kvar :)

Helena Milton, jag har ytterst sällan sett en bok som skulle vara vackrare utan omslag. Omslag ger en speciell känsla.

ewa sa...

Jag blev så glad när maken plockade bort omslagen från Strindbergs nationalutgåva. Genast så fick bokhyllan ett mer spännande uttryck!

Annars håller jag med, jag behåller omslagen på mina böcker. För att de skyddar, är bra bokmärken, ger information om författare och innehåll och att de oftast är finare än själva boken!

♥ Hannele sa...

Ewa, jag ryser när du berättar det... Hoppas ni inte slängde omslagen? Andrahandsvärde på böcker är lågt, ännu sämre utan omslag. Bra att ni inte slänger allt ;)

ewa sa...

Åh, nej här slängs inget ;) De är instoppade i böckerna. Vi brukar "hota" barnen om att de får ärva alla böcker... (Har bara en läsare av tre) och då får man se till att det finns ett andrahands värde = )
Jag såg sen att du har just strindberg på bilden längst upp och att det är lika som våra, att färgen på omslagen inte håller för åldern, ja eller att de åldras olika.
Trevlig helg!

♥ Hannele sa...

Ewa, bra, för jag ryser när jag ser dessa tråkiga böcker utan omslag... Klart att böckerna åldras, många har förvarat dem fuktigt. Våra barn är oroliga, vad de ska göra med alla mina böcker :)

Anonym sa...

Jag plastar in omslagen, om jag tycker de är värda besväret. Annars slänger jag dem. De går sönder om jag har kvar dem, och då är det inte så roligt med boken längre. Varför trycks egentligen böcker med lösa omslag? Det går väl lika bra att trycka bilden direkt på pärmen, det finns ju sådana böcker också.

♥ Hannele på Hisingen sa...

Anonym, ibland tycker jag att om det är plast som innehåller lim, så är det inte så bra... med åren blir det bara gult och fult. Ibland plockar jag bort omslagen under läsning.

Anonym sa...

Självhäftande bokplast använder jag. Jag började för fem-sex år sedan, så jag vet inte vad som händer på sikt. Men är det inte sådan biblioteken använder - deras böcker gulnar väl inte?

Ta bort omslaget medan man läser - ja men då blir det liksom en bok man läser och en annan, främmande, man har i hyllan efteråt.

♥ Hannele sa...

Anonym, gulnande böcker är inte så farligt, själv skulle jag inte platsa in mina böcker.