Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

21 juni 2012

(Mar)drömsbokhandeln

Drömbokhandeln av Laurence Cossé har jag länge varit nyfiken på, men efter hundra sidor hade jag fortfarande inte fattat vitsen med den hemliga urvalskommittén och varför någon ville dem illa. Komplicerad fransk kärlek, korruption, förtal, ofredande. En del franska platser och franska författare skymtar förbi, för mig mestadels obekanta, jag vet inte vilka menas med Berger och Bouvier, men i slutet av boken finns en fin lista över alla författare och titlar som nämns i boken. Danielle Steel nämns lite nedlåtande som storsäljare, fast hon är inte med på listan... Jag gillar inte uppdelning skräplitteratur och kvalitetsromaner och pekpinnar. Jag uppfattar inte mycket lycka i bokhandeln Au Bon Roman.

8 kommentarer:

Böckerx3/Metta sa...

Menne, det var ju trist :(

Ingerun sa...

Ah, så bra. Jag har inte läst den än och är egentligen lite stressad över alla bäcker jag borde läsa. Nu kan denna vänta lite. :)

♥ Hannele på Hisingen sa...

Mette, inte riktigt efter förväntningar...

Ingerun, jag har slutat stressa efter bör-böcker :)

Ingrid sa...

Jag måste erkänna att jag inte speciellt längtar efter att läsa just den här boken men den där litteraturlistan är jag nyfiken på- mest för att den väl innehåller en massa franskt. Biblioteket har köpt in "Drömbokhandeln" så jag ska väl bida min tid tills den finns ute på hyllorna...

Läst, sett & hört sa...

jag lade besviket ifrån mig Drömbokhandeln

♥ Hannele sa...

Ingrid, litteraturlistor är alltid kul, fast för min del hoppar jag över de franska... det finns så mycket annat.

Mrs C, då är jag inte ensam...

Mr

Metronyx sa...

Here, here. Håller fullständigt med om hur trist det är med pekpinnar och uppdelningar i hög/låglitteratur. Vem kan säga att någons verk är dömt att vara det ena eller andra. Litteratur omvärderas många gånger efterhand. Tänk bara på hur kvinnors författarskap har dömts ut i århundraden av förståsigpåare, för att sedan lyftas fram av ny läsarkrets.

♥ Hannele på Hisingen sa...

Metronyx, precis! Det händer mycket efteråt också, som du säger så har speciellt kvinnor blivit mer "uppskattade" långt efteråt.