Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

01 juli 2012

Strindbergs eget bibliotek

August Strindberg hade ungefär 3 000 böcker i sitt tredje bibliotek, tidigare hade han flyttat flera gånger och pantsatt sina böcker för att få pengar. Av dessa böcker är ca 600 skönlitteratur, resten olika fackböcker. Strindberg läste flitigt och gjorde anteckningar i sina böcker. Bara det ett forskningsområde att studera när han skriver "Skit" och "Lögn!" i marginalen. Bra sommarutflykt att besöka Strindbergsmuseet i år.

8 kommentarer:

Nilmas Bokhylla sa...

Oj, jisses.. det var inte dåligt med böcker :)

♥ Hannele på Hisingen sa...

Nilma, ett stort vackert rum fullt med flitigt lästa böcker!

Inga Magnusson sa...

Ha ha... det låter typiskt Strindberg. Det var nog annars inte så vanligt att folk klottrade i böcker då. De kostade ju rätt mycket ´pengar.

♥ Hannele sa...

Inga Magnusson, sant att priserna på böcker var helt andra, antikvariat fanns nog. Men jag vet inte om blyertsanteckningar i marginalen kan räknas som "klotter" :)

Carro sa...

Är nog säkert jätteintressant att besöka hans museum :)

♥ Hannele på Hisingen sa...

Carro, guiden berättade massa intressant, mycket bra utställning.

Lena och Tommy sa...

Säkert jätteintressant att besöka museet!

♥ Hannele sa...

Lena, perfekt just i år.