Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

25 juli 2012

Högsommar

Högsommar (The High Road, 1988) av Edna O'Brien berättar om  medelålders Anna med två vuxna söner. Hon flyr en kärleksaffär till en spansk badort, hotelliv med ytliga bekanta. Anna är i sin kärlekssorg immun mot relationer och vänskap, tills hon blir vän med den äventyrsglada Catalina.  De får uppleva en sensuell lycka som inte ses med blida ögon. Edna O'Brien är alltid på olika sätt på kvinnors sida i sina romaner. O'Brien är frispråkig och hennes böcker har varit förbjudna på katolska Irland. En av bokens mer muntra stycken är irländska konstnären D'Arcys beskrivning om den totalt misslyckade herdestunden med krävande Lisa. Hur tolkar man den kraftiga Sciroccon-vinden som lämnar stor förstörelse efter sig? Även i andra av O'Briens böcker förekommer storm.

5 kommentarer:

Cecilia sa...

Jag kände faktiskt inte till Edna O'Brien (vad jag minns) förrän jag igår stod på bibblan och gallrade engelska böcker. Något jag har mkt svårt för fortfarande så Edna får bo kvar ytterligare lite hos oss. Lustigt sammanträffande att jag hittade henne här dagen efter :)

My Myself and I sa...

Tack för tipset - hon var ny för mig. Ska lånas!

♥ Hannele sa...

Cecilia, visst är det lite märkligt med såna sammanträffande :)

Desirée, Edna O'Brien skriver fortfarande, mycket läsvärd.

Znogge sa...

Tänk att det inte är längre sedan vissa böcker förbjöds...

Hannele på Hisingen ♥ sa...

Znogge, och med dagens ögon är böckerna inte så märkvärdiga... att de skulle förbjudas.