Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

30 november 2012

De 50 böckerna som formade Sverige

En trevlig artikel i Magasinet Neo nr 5 om de 50 böckerna som formade Sverige. Trevligt att Fredrika Bremers Hertha får vara med, Det mest förbjudna av Kerstin Thorvall (1976), Maken av Gun-Britt Sundström (1976), Vägmärken av Dag Hammarskjöld (1963), Ture Sventon, privatdetektiv av Åke Holmberg (1941) och några till.

11 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

Wägner?, Ellen Key?

♥ Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, fyra herrar som gjort listan. Elin Wägner är inte med... men Ellen Key med Barnets århundrade och Moa Martinsson.

Ingrid sa...

Det skulle nog ha varit ett par kvinnor med och bestämt... men Gun-Britt Sundström tycker jag platsar bra bland de 50 i alla fall...

Anki sa...

Jag undrar om man har gjort likadan artikel i Finland. Det vore bra!

mimmimarie sa...

Alla kommer alltid att tycka att någon saknas.

Hannele på Hisingen ♥ sa...

Ingrid, många intressanta kvinnor med, me kanske det skulle blivit annorlunda, om inte bara män valt.

♥ Hannele sa...

Anki, skulle vara intressant att veta, berätta gärna om du hittar någon finsk lista.

Mimmimarie, så är det nog, man får göra sin egen lista, om man vill bli nöjd.

Znogge sa...

"Det mest förbjudna" var ett bra val! Så utvandrarna... Men "Hej matematik!" var ingen hit ;-) Fast kanske platsar den ändå!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, nu blev jag nyfiken :)

Znogge sa...

"Hej matematik" hade jag i skolan. Ett omdiskuterat läromedel som i ärlighetens namn nog inte var någon hit. Men det sålde stort.

Hannele på Hisingen ♥ sa...

Znogge, inte hört talas om tidigare...