Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

28 februari 2013

Bränn inte mina skattepengar

Gallring av böcker på bibliotek sker hela tiden, inte det som är problemet. "Mitt" bibliotek gör det, och lägger fram så att intresserade kan plocka dem, gratis. Att säga som chefsbibliotekarien i Strömsund: "Vi skänker aldrig böcker", är sorgligt.
Att böcker inte lånas på länge är INGEN anledning att bränna dem! Nästan alla framlagda gratis-böcker försvinner av intresserade biblioteksbesökare, nyligen en 25-delad stort uppslagsverk från 1955, för att en äldre man var intresserad och hämtade flera omgångar. Tur att han inte bor i Strömsund.

5 kommentarer:

Ingerun sa...

Svensk uppslagsbok eller hur? Den har jag hemma. Passar bäst för att slå upp historiska saker, men kul att bläddra i.

Mrs Calloway sa...

elda böcker är hemskt! mycket bättre att folk får ta. gamla uppslagsböcker är så intressanta

♥ Hannele sa...

Ingerun, precis, 25 delar av Svensk Uppslagsbok och en lycklig man fick dessa gratis från biblioteket.

Mrs Calloway, eller hur, här blev en gammal man mycket nöjd :)

Ingrid sa...

Gamla uppslagsböcker är inte att förakta. Jag har haft och har stor glädje av Svensk uppslagsbok från 1930-talet- jag har också Bonniers dito från 1960-talet och så den nyaste Nationalencyklopedin- jo, de tar plats men jag skulle verkligen inte vilja vara utan dem. Otroligt mycket kan man hitta där och det som försvinner i de nyare uppslagsverken kan man ofta hitta verkligt intressanta artiklar om i de äldre varianterna. Så roligt att den äldre mannen fick sina böcker och tur att han inte bodde i Strömsund.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Ingrid, eller hur. Mycket av det gamla finns inte på internet, personer försvinner... Det är roligt att bläddra i papper, titta på bilder, hitta fakta som man inte visste fanns. Vad en annan tycker är roligt, kan inte alltid en bibliotekarie avgöra.