Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

24 mars 2013

Chinua Achebe har avlidit

"I Achebes sällskap rämnade fängelsemurarna", skrev Nelson Mandela i sin kondoleans. Chinua Achebe berättar i Allt går sönder från den svarte mannens sida, vilket var nytt då (Things Fall Apart 1958) och gav ett nytt perspektiv. Boken beskriver spänningen mellan det traditionella stamsamhället och europeiska kolonisatörer. Boken är översatt till femtio språk. Joseph Conrad ger ett perspektiv från den vita mannens sida i Mörkrets hjärta, (Heart of Darkness 1902) utan att vara på hans sida eller försvara hans handlande. Några motiv i den postkoloniala litteraturen är möte mellan två olika kulturer, språkmöte och identitetsproblem, en mans undergång, saknaden av tolerans för oliktänkande. Det koloniala folket försöker  uppnå en egen plats. Det finns motvilja mot förändring, för även om det som finns inte är helt bra, är förändringar ännu värre.

6 kommentarer:

Monika Häägg sa...

Allt går sönder har jag skrivit upp på min läslista. Mörkrets hjärta har jag både läst och sett som teater.

♥ Hannele sa...

Monika Häägg, låter spännande att ha sett Mörkrets hjärta som teater!

Metronyx sa...

Läste väldigt mkt om koloniallitteratur när jag pluggade sist. Achebes namn dök upp i många artiklar och litt.kritiska böcker. Själv har jag aldrig riktigt gillat Conrads bok. På något vis kände jag det som att Conrad strävade efter att visa hur det var, och att hans syfte var att öppna ögonen på västerlänningar. Dock är det vissa partier som antyder att protagonisten har vissa fördomar själv om afrikanska folkslag.Så jag undrade om det var Conrads egna åsikter som lyste igenom. Fast jag kanske läste in mer än vad som är, det ligger nog mest hos mig.

♥ Hannele sa...

Metronyx, Conrads bok är lite speciell, omläsning gör den tydligen bättre, men det har jag läst om. Jo, jag kan själv ha fördomar om finnar ;)

Ingerun sa...

Nej har han dött. Då blev det inget nobelpris! :( Jag läste "Things fall apart" för 20 år sedan och kommer fortfarande ihåg mycket. En ovanlig bok.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Ingerun, precis, Achebe skulle ha gjort sig förtjänt av Nobelpris. Things Fall Apart är speciell eftersom Achebe hade en unik kunskap om båda sidorna.