Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

01 april 2013

Mörderskan

Mörderskan av Alexandros Papadiamantis (1851-1911) är gammal grekisk folkberättelsekonst, mycket elände och fattigdom, speciellt kvinnor har det tufft. Hur ska de fattiga ordna hemgift för alla sina döttrar, varför föds det så många? Den gamla kvinnan Chadoula vill ge sitt "bidrag", men gör hon rätt när hon leker gud. Själv fastnar jag i detaljer som om man bor trångt typ i ett rum med sjukt barn, har man då vagga till barnet? Har man inte den lilla närmare sig?
Översättaren Jan Henrik Swah har gjort ett bra jobb, men som växt-nörd undrar jag om alla örter och växter har fått rätt svenskt namn? Berättelsen är spännande, fortfarande efter hundra år. Hitchcock kunde ha gjort en bra film, i lite annorlunda miljö; klippor och hav, med en gammal tant i huvudrollen.

5 kommentarer:

Västmanländskan sa...

Jag har också läst denna precis, men inte hunnit blogga den.

Ingrid sa...

En mycket kuslig bok- men väldigt, väldigt bra. Jag har också läst den och precis som Västmanländskan ska jag skriva om den så småningom.

♥ Hannele sa...

Västmanländskan, ska bli kul att höra vad du tycker.

Ingrid, det är alltid kusligt när barn är inblandade, Papadiamantis är verkligen en bra berättare.

Titti sa...

Det här låter väldigt intressant, definitivt något jag skulle vilja läsa.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Titti, riktigt läskig påskläsning...