Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

26 mars 2013

Rummets rymder

Rummets rymder (Espèces despaces) av Georges Perec är en bok som berättar om skrivandets olika former; inköpslistor, mötesanteckningar, trista formulär, citat, brev, essäer, dikter. Översättaren Fredrik Rönnbäck har gjort bra jobb. "Platser där jag har sovit", har Perec koll på. Hemma hos sig föredrar han bredvid sängen lokalradiospelande musik ur olika genrer, då och då avbrutna av lågmälda meddelanden om trafikstockningar. Perec rör sig mellan mikrobetraktelser från egen säng till gatan, staden, landet, rymden. Han zomar ut med ord. Det finns även index över orden, jag saknar ordet London.

6 kommentarer:

Metronyx sa...

Kul idé. En bok om det skrivna ordet i alla tänkbara former alltså? Jag tänker på David Batra som lyckades samla ihop en bok av råmatrialet "lappar". Eller postsecret-böckerna där folk skriver om saker de inte vågar säga rakt ut i brev/vykort anonymt om de vill.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Metronyx, ändå inte riktigt... Perec leker med ord och tankar på många sätt (fantastiskt översatt!) och betraktar sin omgivning, gärna det som är väldigt nära; bekanta gator, sedan går han vidare, ända till rymden. Det är något speciellt med lappar, jag såg på Babel, hur Yann Martel, som skrev Berättelsen om Pi, ordnar med sina lappar.

Mrs Calloway sa...

detta är en bok för mig, Hannele! har beställt på biblioteket. tack för tipset!

♥ Hannele sa...

Mrs Calloway, jag förstod det nästan... ska bli roligt att höra vad du tycker.

violen sa...

Ah, den var helt i min smak!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Violen, det hoppas jag!