Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

15 april 2013

F E Sillanpää är ju rolig!

Finska läsecirkeln hade valt Sillanpää, jag gjorde ett försök med honom.
Jag har gjort mina försök tidigare att läsa Frans Eemil Sillanpää (1888-1964), eftersom det inte haglar Nobelpris (1939) över finska författare. Men jag har bara fixat några sidor och nästan somnat över titlar i stil med: Det fromma eländet (Hurskas kurjuus 1919). Nu hittade jag i min hylla en novellsamling Nära jorden på svenska. Karln kan vara riktigt rolig! Fast jag inte riktigt är bekant med varför en ko inte vill bli betäckt och dyligt. Lustigt med karlar som hellre samlar på växter i smyg för frun, än jagar efter den bortsprungna kon.
Hittade även en tidningsartikel ur SvD år 1976.
Selma Lagerlöf tyckte att Sillanpää var värd ett Nobelbris.

9 kommentarer:

mimmimarie sa...

Honom har jag inte läst ännu, dessvärre har han inte alls lockat.

Hanneles bokparadis sa...

Mimmimarie, han är bättre än sitt rykte, försök hitta noveller. Många i bokcirkeln tyckte om Det fromma eländet (Hurskas kurjuus 1919).

Ingrid sa...

Jag har ett par böcker av honom - jag tror jag ska lyda ditt råd och försöka med någon novell.

Metronyx sa...

Jag har haft en ambition att gå över alla nobelpristagare, men inte kommit dit. Med åren, och fler lästa pristagare blir jag ibland mer desillusionerad över hela idén.Jag tycker att vissa var väl värda en hyllning (som Lagerlöf), medan andra känner jag att här handlar det om politisk korrekthet. Vem som ska få priset vissa år. Jag önskar att Alfred Nobel hade varit ÄNNU mera framsynt och instiftat ett till litteraturpris för barn och ungdomslitteratur. För där börjar läsaren formas i de allra flesta fall. Det kommer aldrig ges priser åt de som skriver för en yngre läsarkrets, vilket känns fel.

Hanneles bokparadis sa...

Ingrid, novell är en bra start, speciellt med Sillanpää.

Metronyx, så har jag också funderat, vi får se, många av gubbarna är riktigt tråkiga... Jo, barnen kunde ju få något, men Alfred Nobel var både ogift och barnlös.

Znogge sa...

Helt obekant och jag tror faktiskt att han får vara för min del...

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, Finlands enda Nobelpristagare i litteratur...

Mrs Calloway sa...

jag tror att jag har läst Silja i alla fall. rolig är väl inte direkt det man tänker i samband med Sillanpää, Hannele

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, Silja är väl mest känd i Sverige, men ingen munter bok... Sillanpää är bättre på noveller.