Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

02 januari 2015

Miss Jean Brodies bästa år

Miss Jean Brodies bästa år (The Prime of Miss Jean Brodie 1961) av Muriel Spark handlar om en flickskola i mellankrigstidens Edinburgh. Förord av Anders Lokko förstod jag först efter att ha läst boken. Miss Jean Brodie är en märklig lärarinna, som handplockar de bästa elever, hennes flickor, Brodies gäng. För att inte de andra lärarna skulle ha synpunkter på hennes lektioner, hade eleverna historieböckerna framme för syns skull. Under handarbetstimmarna läste Miss Brodie ur Jane Eyre. Hon gav flickorna allt under sina bästa år. Under åtta år var flickorna tillsammans, från elva till vuxna kvinnor.
En berättelse om att växa från barn till kvinna; redan vid tolv är erotik ett passerat stadium, det finns annat att vara nyfiken på. Saker och ting ändras under åren, så annorlunda allt kan se ut när man förstår mer. Italiensk fascism hotar. Alla ser och förstår inte, det gäller att ha både instinkt och insikt.

4 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

typisk omläsningsbok, Hannele! den var bestämt kursbok när jag läste engelska i ett tidigare liv

♥ Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, aha, omläsningsböcker är de bästa böckerna :)

Mrs Calloway sa...

har spanat in! kommer att se den trots sena timmen

♥ Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, jag ska också vara vaken :)