Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

03 juni 2013

Röda rummets gåta

Röda rummets gåta : Mica löser ett fall (1973) av Ruth Hall (pseudonym för Eva Berlin), berättar om ett gäng ungdomar som semestrar på ett billigt pensionat i Danmark. En änka till en sjökapten har inackordering i Havnebakke, alldeles nära Kattegat. Ilona kommer från Ungern och Sture i sällskapet har varit i Danmark under ockupationstiden och hjälpt danska motståndsrörelsen att transportera flyktingar över till Sverige.
Med dagens mått mätt en ganska udda tidsmarkör är att alla röker överallt och dricker likör efter maten. Flickorna hittar Elvira Madigans grav (född 1867, död 1889 i Nørreskov på Tåsinge Danmark). Sjökaptenens dotter heter också Elvira. Varför dog han så plötsligt? undrar flickorna och hittar hans testamente till dottern. Vad har hans fru gjort? Tänk att detta lilla loppisfynd innehöll så mycket spännande. Nu vill jag läsa mer om lindanserskan Elvira Madigan och löjtnanten Sixten Sparre.

2 kommentarer:

Monika Häägg sa...

Finns det speciella flick- och pojkböcker som ges ut idag? Visserligen läser inte flickor och pojkar samma böcker, men finns det något förlag som tydligt berättar att detta är en "flickbok". Jag får ofta frågor om mina böcker kan läsas av pojkar. Förmodligen för att det handlar om en flicka. Pojkar verkar ha svårt med att flickan är huvudpersonen, flickor verkar däremot tycka det är okej att läsa om både pojkar och flickor.

♥ Hannele sa...

Monika Häägg, det är en bra fråga... jag är nog inte den bästa att svara på den. Du har rätt, pojkar läser ogärna om flickor.