Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

27 augusti 2013

Att ha en förebild

Vuxna betyder allt - är vi vuxna uppgiften? (2006) av Anders Carlberg beskriver klyftan mellan unga och vuxna. De unga lyssnar inte. Lyssnar de vuxna då? De har sällan tid, inte när det behövs. Carlberg har erfarenhet och har tänkt till. Han citerar Barbro Dahlbom-Hall, som arbetar med att utveckla kvinnligt ledarskap: "Kvinnor som inte haft kontakt med sin pappa, har svårt att hitta sin manliga sida. I stället skapar de en förvriden bild av vas manlig, heroisk energi innebär. De blir ofta mer macho i sitt ledarskap än de dominanta männen. Det är att vinna till varje pris som gäller, i alla situationer."
Med hjälp av drömmar, sagor, myter och religion förklarar Carlberg världens beskaffenhet, hur vi bättre kan förstå varför vi är det vi är. Han tar hjälp av olika forskare och beskriver, hur världen har förändrats; de flesta bor i städer, ungdomstiden har förlängts med tio år. Min tanke är att även vår vuxna tid är förlängd; vi hinner med både det ena och andra, hinner exempelvis studera även på äldre dagar.

"Vi ser gång på gång hur kloka, intelligenta människor hamnar i extremismens garn: Ezra Pound i Italien, nobelpristagaren Knut Hamsun i Norge, litteraturprofessorn Fredrik Böök och diktaren och likadeles Nobelpristagaren Verner von Heidenstam i Sverige. De trodde alla på en del av fascismens högstämda ideal", skriver Anders Carlberg.

4 kommentarer:

znogge sa...

Jag vågar påstå att det finns många vuxna som inte kan vara vuxna förebilder. Vet inte om det beror på att de inte vågar, inte orkar eller helt enkelt inte kan.

Är helt övertygad om att barn behöver tydliga vuxna som sätter gränser, finns där, lyssnar och har tid med dem!

♥ Hannele sa...

Znogge, det finns säkert många anledningar, men visst är det synd att de vuxna inte vågar...

Queen of Kammebornia sa...

Det låter som en bra bok!

Hannele sa...

Queen, boken väcker många tankar.