Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

19 februari 2014

Bibliotekstips för datanördar

Mrs Calloway har ingen ordning på sina låneböcker, hon minns inte vad hon har läst och varför. Själv sköter jag mycket av mina lån hemma vid datorn; beställer böcker, lånar om. Jag ser att i Göteborg finns flera funktioner: Sparade sökningar, lånehistorik, betyg, recensioner, listor. Själv har jag inte testat dessa, har någon gjort det?

Hur sparar jag poster i en lista? I Mina listor kan du spara listor med böcker, skivor, filmer eller annat biblioteksmaterial som du vill komma ihåg.
1. Gör en sökning i katalogen
2. Klicka på "spara"-knappen för de titlar du är intresserade av.
3. Klicka på "Min Lista" uppe i högra hörnet.
4. Här kan du välja att e-posta listan till dig själv genom att fylla i e-postadress och ämne och klicka på "Skicka." Du kan också välja att kopiera listan över markerade poster till någon av dina befintliga listor, eller till en helt ny lista.

6 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

amen, Hannele, det sade jag väl inte! jag vill bara komma ihåg vad jag ska låna senare när köerna klingat av. jag kommer absolut ihåg vad jag läst eftersom jag skriver upp det 1/ mycket i bloggen 2/ allt i min läsdagbok

Hannele sa...

Mrs Calloway, jag överdrev lite :)
Visst har bibban också bra listor?

znogge sa...

Bibliotekskatalogen på nätet är bra minst sagt. Jag minns när jag var liten och bibliotekarierna skrev in varje lån för hand. Det var tider det och tid tog det ;-)

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, det var tider det! Minns du de gamla kartoteken! Nu har till och med skolorna streckkod på böcker (fast jag har sett lärare skriva elevernas lån för hand 2013...)

znogge sa...

Jag måste skriva elevernas lån för hand för jag har inte behörighet till bibliotekariens dator och den tillhörande läsaren... När han inte är där alltså! Fast eleverna skriver oftast själv.

Våra skolbibliotek är kopplade till folkbiblioteken så därför får jag inte registrerar böcker.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, hoppas böckerna har korta nummer...