Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

11 februari 2014

Sara Danius inte på bokrea

Sara Danius har god koll både på Marcel Proust, James Joyce, Thomas Mann och Gustave Flaubert. Det jag har läst av Danius är väldigt intressant; Proust-Benjamin : om fotografin berättar om varför Prousts förtjänar en plats i fotografins teorihistoria, faktiskt roligare än det låter. Näsa för nyheter : essä om James Joyce ska jag läsa och Den blå tvålen : romanen och konsten att göra saker och ting synliga har Mrs Calloway läst.
Sara Danius sitter på stol nummer 7 i Svenska Akademien, professor i litteraturvetenskap och dotter till Anna Wahlgren och halvsyster till Felicia Feldt. Hon ägnar sig  åt sinnenas och sinnesteknologiernas historia. Övriga områden är kritisk teori, tolkningsteori, feministisk teori, mediefilosofi, fotografihistoria, samt konsthantverkets idéhistoria.

6 kommentarer:

Ingrid sa...

"Den blå tvålen" tog jag med mig hem från biblioteket i lördags. Den ser jag fram emot att läsa så småningom.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Ingrid, Danius är professor i estetik, intressant att lära sig mer om den världen.

znogge sa...

Två döttrar som hamnat inom litteraturens värld. Fast på väldigt olika sätt...

♥ Hannele sa...

Znogge, det kan man lugnt säga...

Mrs Calloway sa...

jag skulle vilja äga Den blå tvålen.
men har du sett någon reakatalog, Hannele?

Hannele sa...

Mrs Calloway, nej, ingen katalog, jag har kollat på nätet.