Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

09 mars 2014

inte en karl så långt ögat når

Köket : hemmets hjärta av Marianne Larsson (fil.dr i etnologi) är en liten bok med många fina nostalgiska foton. Förr skedde allt i det stora köket eller stugan. Sedan blev det modernt runt 1930-talet med små kök, bara kvinnan fick plats i det lilla köket och familjen skulle samlas i det stora vardagsrummet. Och om kvinnan arbetade, skulle hon kunna laga halvfabrikat i det lilla köket. Fast alla hade inte råd med det. Sällan kvinnan fick bestämma utseende, fast köket var hennes domän.
Nu vill vi ha stora kök igen, helst blåsa ut allt det gamla och inreda helt nytt (fast jag läste i någon mäklartidning att det är dyrare med lägenheter, som har originaldelar kvar, glädjande. Fast inte stoppar det väl de värsta inredningsgalningar som ersätter gedigna originalsnickerier med sämre material i äldre fastigheter).  Även idag får männen bestämma kökets utseende och köpa monster-spisar och fina maskiner för kaffekokning och annat. Infälld surfatta i köksbänken och kyl med ismaskin. Men lagar man mat i de fina renoverade kök? Färdiga matkassar hemlevereras, syrdegar och egen korvtillverkning. Det ges ut en kokbok varje dag i Sverige. Köket speglar samhällets förändringar.

8 kommentarer:

Freja sa...

I kvarteret där vi bor, i klassiska 60-talsvillor i mexitegel, är det många som slagit ut väggen mellan kök och vardagsrum, men vi avstod. Det finns ju inte plats för några skåp om alla väggar försvinner, och jag vill ha lugn och ro i köket, vilket sällan finns i vardagsrummet, där dottern spelar piano, sonen trummor och båda Tv-spel...

Hanneles bokparadis sa...

Freja, jag vill också gärna ha lite avskildhet, inte bara ett enda stort rum... och det behövs väggar för bokhyllor :)

Semester & Mat sa...

Vi bestämde nog det mesta tillsammans när vi gjorde om köket, hur blir det annars med jämställdeheten. Men det var en hel del beslut när köket skulle renoveras, valde att ta bort köket från slutet av 60-talet och sätta in ett ikea-kök...

Önskar dig en fortsatt fin helg!

Hanneles bokparadis sa...

Caroline, flera decennier har manliga arkitekter bestämt, hur köken ska se ut, fast de aldrig vistades där själva. Fortfarande har männen ganska mycket synpunkter på, hur maskinparken ska se ut, kvinnan får väl välja gardiner ;) Ikea-kök är tydligen hälften av alla kök idag, man kan också köpa nya 60-tals retro-kök...

Ingrid sa...

Jag är verkligen inte förtjust i den nya trenden att riva ut och inreda på nytt (ofta behövs det ju inte alls utan det är bara för att det ska se "nytt och modernt ut"). Nytt är inte alltid bättre och mina gamla fönster från början av 50-talet är fina ännu.

Hannele sa...

Ingrid, det har gått för långt, inte alls miljövänligt tänkt...

znogge sa...

Ganska intressant fråga. Jag undrar om det lagas mer mat? I vår sommarstuga har vi en spis som är 54 år gammal. Den går som en klocka :-)

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, toppen!