Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

14 maj 2014

över 2 000 kokböcker

nej, det har inte jag men jag hittade en gammal tidningsartikel om en tant som också gillar gamla kokböcker. Tänk att i Sverige ges ut ca 365 kokböcker varje år...
Hur många kokböcker har du? Någon favorit?

12 kommentarer:

Anonym sa...

Vi har alltför många som alltför ofta inte bläddras i. De tre duktiga kockarna i vårt hushåll använder sig mest av google och sitt utmärkta minne.
Visst är det populärt men jag tycker att biblioteken köper in för mycket litteratur inom ämnet. Allt är inte bra och alltför mycket är för likt.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Bosse, så är det för många... därför kan man hitta nya fina kokböcker för typ 20 kr på loppis. Datorn är inte alltid på, så därför plockar jag fram Det Bästas Ur all världens grytor från 1970-talet. Mycket av nya kokböcker är sig lika, lite som alla trädgårdsböcker...

znogge sa...

Jag har ett par stycken här hemma men jag samlar också recept från tidningar och sätter in i min pärm.

Jag tycker mycket om serien "Bjudningsboken" som såldes via jultidningar förr. När det gäller att bara har jag ett sönderläst exemplar av "Sju sorters kakor" som jag kan på mina fem fingrar.

Men visst är det trevligt med nya kokböcker. Många har en tematisk inriktning med vackra bilder och miljöer. Inte recept rakt upp och ner.

znogge sa...

Baka ska det så klart stå!

Ingrid sa...

Cirka tio. Fler blir det nog inte. Kokböcker är inte mitt stora intresse men visst är det roligt att läsa gamla recept (och landskapsrätter är verkligen kulturhistoria).

Mrs Calloway sa...

jag har flera mer eller mindre uppslitna och fläckiga upplagor av Vår kokbok som jag använder om det blir nödvändigt. matlagning roar mig inte. däremot läser jag gärna kokböcker och recept och samlar på handskrivna recept som jag fått av duktiga husmödrar. gamla kokböcker är roligt. inte minst p.g.a. språkbruket

Hannele sa...

Znogge, jag har även en gammal Sju sorters kakor med fina recept hur man kan använda sur grädde... jag samlar också tidningsurklipp.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Ingrid, jag har flera böcker om gamla landskapsrätter, sånt tycker jag är kul!

Mrs Calloway, jo, vissa används mer, Vår Kokbok är bra, jag har också tröttnat på matlagning. Riktigt gamla kokböcker är lika roligt som romaner :)

Freja sa...

Jag har massor men använder ytterst få...

Hannele sa...

Freja, så är det för de flesta, man ändrar inte sina matvanor så lätt...

Bara brittiskt sa...

Åh vi är nog lite av samlare hos oss. Curry Bible av Pat Chapman är en av favoriterna och så gillar jag Skaldemans LCHF och lite annat.

Jag har också många böcker om brittisk mathistoria med mer kultur än recept. Där älskar jag nästan alla som du kan förstå, haha.

♥ Hanneles bokparadis sa...

jag gillar också böcker om mathistoria, jag älskar brittisk mat ♥