Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

19 augusti 2014

Floden mellan bergen

Floden mellan bergen av Ngũgĩ wa Thiong'o är hans första roman om två gikuyu-stammar, som levt isolerat tills vita missionärer börjar närma sig och bryter isoleringen. Några av barnen går i de vitas skola och lär sig läsa och skriva. Josua är en av dem och han och hans familj blir kristna. Waiyaki håller på med de gamla traditionerna, men han ser även värdet av utbildning. Waiyaki blir lärare och ser till att flera skolor bildas. Men hur lämpligt är det att Waiyaki blir kär i den kristna Josuas dotter? En kenyansk Romeo och Julia.
Ngũgĩ wa Thiong'o förklarar med inlevelse hur klyftan växer mellan dessa två stammar mellan bergen, mellan hedningar och kristna. Det är svårt att lämna de gamla traditionerna med omskärelse, om stammen inte får något annat i stället från de vita. De svarta känner sig som främlingar i sitt eget land. Waiyaki säger: "Lär dig de vitas alla kunskaper och hemligheter. Men ta inte efter deras fel."

10 kommentarer:

Andrea/Bibliophilia sa...

Vad intressant! Den här hamnar på min vill läsa-lista :)

♥ Hanneles bokparadis sa...

Andrea, Ngũgĩ wa Thiong'o skriver väldigt bra och intressant.

znogge sa...

Håller med! Det låter som en mycket intressant och läsvärd bok. Helt allmänt vore det bra om vi människor fokuserade på likheter i stället för olikheter. Bara en tanke...

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, precis, och vi ska inte vara så rädda för varandras olikheter heller ♥

karin-odlar-sin-trädgård sa...

Den måste jag också läsa! Har ju snöat in mig på Chimamanda Ngozi Adichie nu och hon har öppnat ögonen på mig för hela kontinenten Afrika. Måste läsa mer aftikansk litteratur helt enkelt. Tack för tipset!

Hannele sa...

Karin, det händer mycket i Nigeria också, man vill försöka förstå.

Anonym sa...

Jag noterar titeln i mitt Worddokument.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Bosse, duktig, jag noterar oftast i huvudet...

Freja sa...

Den låter mycket intressant och tankeväckande!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Freja, Ngũgĩ wa Thiong'o väcker många tankar-