Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

09 augusti 2014

Mumintrollet på kometjakt à la 1946

Mumintrollet på kometjakt av Tove Jansson ( 9 augusti 1914 - 2001) är hennes andra bok, som gjorde henne berömd. Hon har gjort mycket eget, målat tavlor och illustrerat En hobbits äventyr av J.R.R. Tolkien. Tove Jansson har även skrivit några vuxenromaner, men hennes barnböcker passar alla åldrar. Fast om man är trogen originalen, kan böckerna på 1940-tals finlandssvenska kännas lite föråldrade i språket. Men då kan man läsa serier eller bilderböcker i stället. Se: Mumin och havet. Grattis Tove på 100-års dagen!
Barnbarnet kände igen bilderna direkt från berättelsen.

13 kommentarer:

Metronyx sa...

Härliga Tove, minns när jag satt på biblioteket i tolvårsåldern och plöjde igenom alla Muminäventyren i inbundna seriealbum med stor andakt. Muminmamman är fortfarande min favorit. Men "Vem ska trösta Knyttet" är en stark berättelse som fortfarande håller. Ja grattis Tove <3

♥ Hanneles bokparadis sa...

Metronyx, Tove Jansson kunde verkligen berätta, och hennes livsvisdom fungerar även för vuxna.

Eva Hudin sa...

Jag måste bara läsa om. Samma sak gäller med Nalle Puh, jag måste bara läsa om!
/Eva

Hannele sa...

Eva Hudin, visst mår man bra av dessa böcker ♥

znogge sa...

Det äldre språket stör inte mig men jag kan tänka mig att dagens läsare inte är lika intresserade. Jag minns dessutom att bilderna var så spännande!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, finlandssvenska är lite mer ålderdomligt... i England har de skrivit om Enid Blytons Fem-böcker för ungdomarna förstår dem inte längre.

Carita Liljendahl sa...

Ja, skam att säga har jag inte läst böckerna om Mumintrollet - skulle kunna ta itu med dem så småningom. Försökte läsa dem då jag var ung, men tror jag var FÖR ung för att förstå allt i dem.

Hannele sa...

Carita, möjligt, Tove har passande bok för varje tillfälle och ålder.

Freja sa...

Åhh, mumintrollen, det är svårt att tänka sig att hon gjorde något annat, det är som att hon måste levt i muminvärlden för att skapa den tillvaron. Men jag vet att jag läste en av hennes vuxenböcker när jag var ung.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Freja, Tove Jansson målade mycket och skrev även bra vuxenböcker, hon var mycket produktiv.

Anna/notonmusic sa...

Läst Ord Bild Liv, (boken om Tove Jansson av Boel Westin) under semestern. Jätteintressant, skulle så gärna vilja åka till Helsingfors och se utställningen! Ett av mina favoritcitat från muminvärlden; "allting är osäkert-och det är just det som lugnar mig" ett typiskt muminskt citat.

Linnea sa...

Härliga illustrationer! :)

♥ Hanneles bokparadis sa...

Anna, på Göteborgs stadsbibliotek finns en Mumin-utställning. Boel Westins bok verkar intressant.

Linnea, eller hur :)