Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

04 augusti 2014

Om dandyismen

Om dandyismen av Barbey d'Aurevilly (1808-1889) kändes som en nödvändig liten bok, som berättar om Beau Brummell (1778-1840) som var kompis med prinsen av Wales (Georg IV). Brummell var en inflytelserik modekung med massa spelskulder, inget lyckligt slut. Barbey d'Aurevilly var föregångare till Baudelaire, Huysmans, Proust.
Barbey d'Aurevilly berättar inte bara om Beau Brummell utan om de engelska sederna. En bok som Stendhal glömde skriva. "Erkänn att denna historia, som bara är en episod ur en tidig dandys historia, är lika spännade som de mest påhittliga romanerna idag! Och den är av större intresse än analysen av någon av dem" skriver d'Aurevilly. "En dandy är mer insulär än en engelsman, ty Londonlivet är som en ö i en ö, och för övrigt får man inte vara alltför smidig för att där framstå som distingerad."

6 kommentarer:

znogge sa...

Låter inte helt fel alls... Dandy kan man alltid läsa om!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, visst är 1800-tal intressant!

Freja sa...

Jag är inte så förtjust i historiska romaner (nu för tiden, förr läste jag alltid sådana...) men omslaget ser förföriskt läckert ut!

Hannele sa...

Freja, det är ju bra att det finns böcker för alla smaker ♥

Freja sa...

Ja, visst är det! :-)

Hannele sa...

Freja, jag fastnar i knasiga böcker ibland...