Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

28 maj 2018

Fibonaccis talföljd à la Inger Christensen

Alfabet av Inger Christensen är fullt av kontraster och rör sig från det allra minsta till det allra största. Från aprikosträdens kronblad som faller ner som snö och tekittelns ånga som pyser under locket till Ishavets vågor som rasar i vrede. Full närvaro i Vintergatans damm och i mormors kök där hon kokar aprikoskräm.
Orden har en speciell rytm och flyt. Christensen skriver dessutom avsnitten i bestämd längd av Fibonaccis talföljd; en matematisk serie av 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55...  man ökar antalet genom en titt bakåt. Vilket jag tycker är kul, eftersom jag gillar både ord och siffror. Och alfabetet finns med på flera olika sätt, allt flyter som om varje bokstav hade sin egen plats och betydelse. Så fort man känner sig trygg, skakar Christensens om en med mera allvarligt innehåll. Som all bra lyrik tål Christensens dikter omläsning, man upptäcker något nytt hela tiden.
Tal och siffror, kul tema denna vecka på Kulturkollo

6 kommentarer:

Freja sa...

Lyrik är nog den genre som det tar mest emot för mig att läsa, men jag gav mig ändå på två diktsamlingar förra hösten. Det får räcka på ett tag...

♥ Hanneles bokparadis sa...

Freja, jag håller på att lära mig läsa lyrik, och det finns ju så mycket olika, något för varje tillfälle.

Anna/notonmusic sa...

Läste mycket lyrik förr och ingenting nu. Jag tror jag ska ta och ändra på det!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Anna, det tycker jag att du ska göra, kolla på biblioteket!

Christina sa...

Låter spännande!

Tack för tipset

Hanneles bokparadis sa...

Christina, lite speciellt men intressant!