Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

08 september 2014

Edwardian Architecture

 
Inte kommer jag att äga något vackert brittiskt hus, blev ändå glad åt mitt lilla loppisfynd Edwardian Architecture: Handbook to Building Design in Britain 1890-1914, som har massa bilder på vackra hus som jag läst om, sett eller ska kanske leta efter nu. Boken är lagom att ha i handväskan, ifall man vill titta på Selfridges, St Paul's cathedral, Ritz Hotel, Bloomsbury eller några gamla bibliotek.
Ett par av Sir Edwin Lutyens (1869-1944) byggnader finns med i boken. Han var engelsk arkitekt som är känd även i trädgårdskretsar. Jag har haft förmånen att besöka Hestercombe Gardens som Sir Edwin Lutyens skapade tillsammans med trädgårdsarkitekten Gertrude Jekyll (1843-1932). Lutyens arkitektur och terrassering smälter ihop med Jekylls blommor, det ser man fint på bokens omslag till höger. De arbetade tillsammans många år, och även om Jekyll var nästan blind i slutet, fortsatte hon skapa med honom (KLICKA bilderna större).
Jag har även besökt Parc du Bois des Moutiers i Normandie. Gertrude Jekyll har aldrig besökt Frankrike, hon var nästan blind och skickade snigelpost och lyckades skapa denna fantastiska trädgård runt Lutyens arkitektur.

6 kommentarer:

Anna/notonmusic sa...

Spännande, kanske att skapande mer har med inre föreställningar att göra? Tänker på Beethoven som nästan var döv på slutet.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Anna, något sådant... kunskapen och känslan försvinner ju inte.

Eva Hudin sa...

Oj, vad du läser! Bokmalen Hudin har blivit ett nattfly vid en ljuskälla. Får ingen riktig ro att sätta mig med något och det är ganska frustrerande.
Jag tror väldigt mycket beror på våra inre föreställningar, konst, kultur, att vara människa med mera. Och mycket av det yttre går ju in, i alla fall en hel del, och tolkas inom oss.
/Eva

♥ Hanneles bokparadis sa...

Eva Hudin, jag inte bara läser, ibland har jag besökt ställen på riktigt ;)

Mrs Calloway sa...

en guldgruva, helt klart!

Hannele sa...

Mrs Calloway, massa intressant i den lilla boken, jag tror jag betalade en tia.