Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

01 november 2014

Dockbegravningen

Dockbegravningen av Eva Wikander och Lisa Örtengren är en fin bok om Anna som är arg på mamma och på dockan Agnes, som plötsligt ser så elak ut. Agnes är död, bestämmer Anna. Tillsammans med kompisen Ellinor ordnar hon en begravning i skogen.Barnen har rätt till sina känslor, de får vara arga och ledsna.
Sanna och farmor är på begravning är en liten bok av svenska kyrkan, som man läser tillsammans när någon har dött och man går till kyrkan och säger adjö. Självklart ska barnen vara med, även när vi tänder ljus på gravarna och pratar om dem vi saknar.

3 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

barn är väldigt matter-of-fact och bör inte hållas utanför

Freja sa...

Vi har alltid pratat med våra barn om allt, det betalar sig nu när de är tonåringar och fortfarande tar upp allt möjligt som de funderar på direkt med oss föräldrar utan att bry sig om vad det är. De var förskonade från att människor i deras närhet dog innan deras mormor dog förra våren, men de var med på sjukhuset flera gånger och visste att hon skulle dö och var där och tog adjö. Innan det så är det älskade djur som de tagit farväl av och då har vi alltid pratat om vad som hänt och vad döden innebär.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, håller med dej ♥

Freja, vi har varit på begravning även med små barn, gammelmormor och andra. Men en av barnens klasskompisar dog också och det var inte så skrämmande på begravning, för de hade varit med tidigare. Döden går ju inte att undvika, det är en del av livet.