Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

03 november 2014

John Keats på Ben Nevis


John Keats En monografi (1935) av Wilhelm de Geer hittade jag på Faust, boken berättar om poeten  John Keats (1795-1821) som är den engelska romantikens mest lästa och mest älskade diktare, han dog i tuberkulos endast 26 år gammal. I Boken berättas när Keats och kompisen Charles Armitage Brown anländer till Oban i Skottlands högländer. De vill komma till ön Staffa men turistrouten är för dyrt för dem, de har inte råd så de åker vägen över ön Mull. De bestiger Storbritanniens högsta topp Ben Nevis (1344 m). Klättringen för den sjuklige Keats var tufft. Uppe på toppen är det moln och utsikten är skymd. Och han skrev Sonnet. Written upon the Top of Ben Nevis:

6 kommentarer:

znogge sa...

Vilken insats att lyckas med en sådan bestigning när man inte är friskt. Kämparanda helt enkelt... Intressant bok förstår jag!

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, helt otroligt!

Andra året i Hjo sa...

Keats berömmelse verkar i ständigt stigande.
Snygg bild konserthuset med antikvariatet i bakgrunden. Har du någon på nya Stadsbiblioteket? Har inte sett det i verkliga livet än. Snyggt säg det. Men varför byggde man inte till det rejält? Ett par våningar till på höjden t ex.

Hanneles bokparadis sa...

jag har tänkt visa bilder på det "nya" Stadsbiblioteket; väldigt rymligt, plats för barnvagnar och rullstolar, mycket luft mellan datorer och läsfåtöljer... Bokmagasinet tydligen halverat, men nya böcker är väldigt fint exponerade.

Freja sa...

Idag tipsade jag om Faust, jag ska definitivt gå dit nästa gång jag är i Göteborg!

Hanneles bokparadis sa...

Freja, Faust är nog nu Göteborgs trevligaste antikvariat ♥