Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

03 november 2014

pappor, tematrio

Berätta om tre böcker som handlar om pappor! Annikas  Tematrio inför fars dag.
Brevet till fadern av Franz Kafka är lite ledsamt, för de hade ingen bra kontakt och förmodligen läste fadern aldrig detta brev. God dag mitt barn! Berättelsen om August Strindberg, Harriet Bosse och deras dotter Anne-Marie av Björn Meidal. Strindberg var ju ganska gammal när hans yngsta barn Anne-Marie föddes. Hon bor inte med Strindberg men han försöker få kontakt med henne och skriver brev. Muminpappans memoarer av Tove Jansson är nog muntrast av dessa böcker, även om Muminpappan själv saknar en far och boken delvis handlar om Muminpappans uppväxt på barnhemmet, Tove kan vara rolig och allvarlig på samma gång.

10 kommentarer:

Boklysten sa...

Har inte läst någon av böckerna i din trio!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Boklysten, alla är bra fast kanske lite udda...

Mrs Calloway sa...

ja, stackars Kafka hade det inte lätt med sin far. men jag tror att Strindberg var en ömsint pappa. och muminpappans bravader - tänk vad en liten förkylning kan sätta igång!

Helena sa...

Inte läst de här, men påminns än en gång om att jag skulle läsa något av Tove Jansson innan året var slut. är väl snart dags med andra ord :)

Maria sa...

Jag har alltid tyckt Strindberg verkat smått outhärdlig. Jag kanske får revidera bilden av honom lite. Älskade böckerna om mumintrollen som barn, även om jag tyckte redan då att könsrollerna i böckerna var lite mossiga.

Hannele sa...

Mrs Calloway, jag tror också att Strindberg gjorde så gott han kunde.

Helena, Muminböckerna passar även vuxna.

Maria, Strindberg gjorde det bättre än mänga män på den tiden.

Marie Eggimann sa...

Har inte läst någon av dina böcker, jag vet att vi fick läsa någon Strindberg i skolan men tror inte det var den. På den tiden var jag liksom inte så intresserad.

Sanna sa...

Å, Tove Jansson!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Marie Eggimann, denna bok gavs ut för tio år sedan.

Sanna, Mumin passar alltid, en stor familj ♥

Freja sa...

Intressanta böcker du tipsar om, Muminpappans memoarer är den enda jag läst.