Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

08 december 2014

Dora Bruder

Dora Bruder av Patrick Modiano berättar hur han långsamt i åratal försöker ta reda på mer om den 15-åriga Dora Bruder, som försvinner 1941, kvar finns bara en tidningsnotis. Modiano är tålmodig, hittar hennes adress, även skola i närhet. Patrick Modiano skriver lågmält med långa meningar, man läser honom noggrant, man vill höra allt, fortsättningen. En del historia och att det är just Paris gör det extra intressant; "husfasaderna, trottoarerna, de oändligt många nyanserna av grått som bara finns i Paris", skriver Modiano.
Doras föräldrar är fattiga judiska invandrare och bor på hotell (precis på samma sätt som George Orwell en period i slutet av 1920-talet i Paris, jag skrev om Orwells bok igår). Moriano har beröringspunkter till samma platser där Dora rörde sig, han hade följt med sin mor på loppmarknader på lördagar. Jean Genet har i Rosenmiraklet nämnt samma platser. Vilken skola gick Dora i? Vart försvann hon?

7 kommentarer:

Ugglanoboken sa...

Den här är jag sugen på att läsa - ska hämta mitt reserverade ex på bibblan imorgon!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Ugglan, det tycker jag att du ska göra!

Sanna sa...

Å vad spännande! Jag fick mejl från bibblan idag att jag kan komma och låna Dora Bruder, har stått på väntlista en månad men nu är den äntligen ledig!

znogge sa...

Det låter som en bok som jag vill läsa så tack för tipset!

Hannele sa...

Sanna, härligt :)

Znogge, lagom tjock bok...

Musikanta sa...

Ska beställa den på biblioteket genast. Har inte läst något av Modiano och känner mig lite skamsen för det.
Ingrid

♥ Hannele på Hisingen sa...

Ingrid, skamsen behöver du inte vara ♥