Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

07 januari 2015

hur utplånar man universum

Alkemistens dotter av Carl Michael Edenborg berättar om Rebis Aurora Drakenstierna som redan som 13-åring får överta sin fars livsverk i slutet av 1700-talet. Det märks att Edenborg inte är helt obekant med ämnet, hans doktorsavhandling heter Alkemins skam. Jag börjar tänka på Carina Burman som också är väldigt beläst och nu skriver både historiska romaner och deckare.
Drakenstiernornas släktmotto "Endast för mycket är tillräckligt" verkar sympatiskt, i början i alla fall. Ingen litent uppgift Rebis fick av sin far, hon skulle utplåna universum. Att skapa liv var inte hennes uppgift.   Hon studerar och arbetar hårt, reser, ibland förklädd till man. Rebis får lära sig att daggsalt inte får glas att spricka, filosofernas dagg som faller från stjärnorna. Resten får hon  ta reda på själv, för tant Marianne kan inte mer, men det gör onkel Diedrich i Berlin. Att nå fram till De vises sten är en barnlek för honom. Moster Ulrika hade känt Rebis mor som dog när hon föddes.

Under sin vandring upptäckte Rebis att de allra fattigaste ofta var de allra mest givmilda, de rika behandlade henne bryskt, spottade efter henne. Den fattige poeten och feministen Thomas Thorilds fru Gustava badar Rebis och ge henne rena kläder och mat. Thorilds berättar om sina favoritfilosofer  Descartes, Spinoza, Leibniz och La Mettrie för Rebis som hungrar efter mer kunskap. Världen kanske inte är så ond, eller? Inte med Andreas i alla fall. Bara en jungfru kan slutföra uppdraget.

9 kommentarer:

znogge sa...

Den läste jag för några år sedan och minns att den var ganska speciell...

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, Alkemistens dotter kom ut i somras, jag gillar den fast lite annorlunda.

Musikanta sa...

Tror inte att det är någon bok för mig...
Kram

Hannele sa...

Musikanta, boken är intressant, kul att läsa andra genrer.

Anna/notonmusic sa...

Spännande, försökte mig på deckare utan att lyckas särskilt bra, kanske ska testa denna genre istället :-)

Mrs Calloway sa...

det där med feministen Thomas Thorild och hans favoritfilosofer låter helt oemotståndligt! fast jag skulle nog valt mottot Endast för mycket är lagom.
På Kunskapskanalen ikväll kl 21: Våra sjukdomars historia.
ingen Anne Boleyn så långt ögat når...

♥ Hanneles bokparadis sa...

Anna, jag försöker läsa böcker som inte alltid verkar så lockande först, har inte ångrat mej än :)

Mrs Calloway, kapitel med Thomas Thorild var en av de bästa i Edenborgs bok. Anne Boleyn på torsdag 8 december, jag har tappat bort veckodagarna...

Mrs Calloway sa...

Anne Boleyn i Kunskapskanalen torsdag 8 januari 00.10 - 01.10
fast då är det ju fredag...
det är ingen som helst ordning varken på veckodagar eller datum nuförtiden

Hannele sa...

Mrs Calloway, ok, lite nattvaka :)