Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

13 januari 2015

knut på Knut

Under medeltiden firades julens avslutning den 7 januari och julfreden slutade då. I slutet på 1600-talet ville den lutherska kyrkan förlänga julen till 13 januari för att förlänga julfreden... (Julfred utlyser man i Finland i Åbo på julafton, visas i SVT2 kl 10:55). Den danske prinsen Knut Lavard blev mördad den 7 januari, hans fiender hade väntat tills julfreden var över. Han blev helgonförklarad och hans dödsdag fick namn efter honom.

7 kommentarer:

Freja sa...

Intressant information, det visste jag inte!

Hannele sa...

Freja, det har alltid varit lite rörigt med Knut :)

Musikanta sa...

Som jag tror jag skrivit tidigare - julfred utlyses även i Söderköping på julaftonseftermiddagen. Beledsagas med trumpetspel.
Kram

znogge sa...

Det tror jag att du har berättat innan eller så har jag läst det någon annanstans. Tror dock inte att många känner till det...

♥ Hanneles bokparadis sa...

Musikanta, kul! Gamla seder ska bevaras!

Znogge, the same procedure as every year, det blir lite förvirrande när kyrkan ändrar dagar...

Anna/notonmusic sa...

Tycker det där med julfred låter så himla sympatiskt!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Anna, det kanske var allvarligare på 1600-talet...