Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

15 januari 2015

mina första bokminnen

Jag kunde läsa innan jag började skolan, gick i 6-års ålder till biblioteket med min lillebror och lånade böcker om hur-barn-blir-till. Det gillade inte min mor utan hon lämnade tillbaka dem. Mycket blev oklart och jag var osäker om jag själv hade baby i magen.
Flyffys nya hus från 1954 är en av de få böcker jag har minne av. Abraham Duif har skrivit och nederländare Wim Boost (WiBo) har illustrerat (Fluffy's bottle på engelska och Höytyvän uusi talo på finska).
Hittade boken om Flyffy på svenska, jag läser den med mina barnbarn.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Vad mysigt att läsa om gamla barndomsböcker med sitt barnbarn. Jag är också tacksam för att jag löste koden långt innan jag började i skolan. Däremot blev min lågstadiefröken galen när hon fick reda på informationen av en klasskompis, som sladdrade om att jag läst Kullamannen högt för honom. Hotet om att jag skulle flyttas från ettan till trean skrämde mig några nätter. Jag har skrivet kåseri om händelsen.

Mrs Calloway sa...

den boken ser jättesöt ut! kul att läsa med litet barnbarn

Ugglanoboken sa...

Vilken mysig bok! Jag tycker det är kul att plocka fram mina gamla favoriter och läsa med sonen.

tant Hannele sa...

Bosse, för mej var det tyvärr ingen fördel att kunna läsa innan jag började skolan...

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, jätteroligt att läsa med barnbarn! Fast det finns även lite nyare böcker :)

Ugglan, Flyffy är riktigt mysig, visst är det roligt att föra favoriter vidare!

Freja sa...

Min mamma var lärare som oxå var skolbibliotekarie, så när jag lärde mig läsa vid 5 års ålder brukade jag följa med henne när hon var i biblioteket och så läste jag böcker på plats där. Vilket himmelrike!

Anonym sa...

Nej, det var inte populärt förr att barn kunde läsa innan skolstarten! Man kunde lära sig "på fel sätt", vad som nu menades med det!

MarieJ

znogge sa...

Den känner jag inte igen! Jag lärde mig också att läsa tidigt. Men innan dess så läste mina föräldrar alltid för mig. Men jag sa inte läsa utan jag sa "dobba en bok"! Var det kom ifrån har jag ingen aning om...

Hanneles bokparadis sa...

Freja, vilken härlig barndom!


Marie J, trist, alla barnen fick ljuda bokstäver i kör.... jag blev väldigt uttråkad, fast jag hade längtat till skolstart :(

Znogge, min mor läste Fluffy för mej, men då var jag väldigt liten. Jag är glad att min mor hade sparat några lösa sidor så jag kunde hitta boken.

Anonym sa...

Fick sitta i ett hörn för mig själv och rita, medan de andra barnen ljudade och stavade! Tur att det har förändrats......
Men jag minns med glädje alla underbara böcker som jag läste, med både text och bilder!

MarieJ

mormor Hanneles bokparadis sa...

Marie J, mitt 5- åriga barnbarn längtar efter att kunna läsa själv!

Ylva sa...

Fluffy ser ut att vara en fin bok. Jag började också läsa innan jag började skolan. Gillade bland annat en bok om Fabian sjölejon men jag har inte hittat den igen.

Hanneles bokparadis sa...

Ylva, det är något speciellt med barndomsböcker.