Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

17 februari 2015

Bröderna Grimms sagor à la 1883

Bröderna Jacob & Wilhelm Grimms sagor del I-II (313 + 343 sidor) öfversatta av Ernst Lundquist, totalt 200 sagor, för 20 kr. Riktigt roligt att läsa originalen. Hans och Greta slutade med att när barnen kom hem, så var den elaka modern död och de hade med sig pärlor och ädelstenar till fadern. Askungen var sig lik Disney-varianten, utom att i den gamla sagan kommer duvorna under Askungens och prinsens bröllop till kyrkan och hackar de elaka systrarnas ögon, så de blev blinda. Kanske läser jag originalen för barnbarnen.

11 kommentarer:

klok som en bok sa...

Vilket fynd! Och kul läsning:)

znogge sa...

Ja, den lilla detaljen utelämnas i filmen... Minns att jag var livrädd för dessa sagor när jag var liten!

♥ Hanneles bokparadis sa...

klok, verkligen fint fynd, riktigt bra läsning.

Znogge, dagens barn gillar ju vampyrer och allt möjligt.

Mrs Calloway sa...

originalen verkar ju mera rättvisa i alla fall. mera tnad för tand...

Anna/notonmusic sa...

Har för mig att jag har gamla grim (grym) sagor också i nån upplaga utgiven av Gidlövs. Det var hur som helst ganska annorlunda än de man är van vid...

♥ Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, jo, om man var dum så fick man skylla sig själv...

Anna, de sagor jag läst nu verkar likna de jag hört förut, men jag ska läsa mer. Det ska finnas upplagor som Jenny Nyström har illustrerat.

Znogge sa...

Gårdagens barn var uppenbarligen mer lättskrämda ;-)

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, i vissa avseende :)

Barwitzki sa...

Herlig - så en fint exemplar fra
eventyr brøder Grimm. Jeg liker eventyr... naturlig du må lese med barnebarn. Kos deg.

Decdia sa...

Var det inte i Askungen som styvsystrarna högg av sig delar av sina fötter för att få plats i glasskon med? Har för mig att jag hört det. :)

♥ Hanneles bokparadis sa...

Decdia, de högg ner även ett fint päronträd, men Askungen var inte där. Modern räckte en kniv till den äldsta dottern för hon fick inte in stortån i skon: "Skär af tån; när du blir drottning, behöfver du aldrig mer gå till fots."

Den andra systern lyckades inte heller få in foten i skon, hälen var för stor. Då räckte modern henne en knif och sade: "Skär af ett stycke af hälen; då du blir drottning, behöfver du aldrig mer gå till fots."

Prinsen tog med båda döttrarna men vände hem med dem när han såg allt blod i skon...