Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

25 februari 2015

den första detektivromanen 1818

Dag Hedman, professor i litteraturvetenskap, berättade om E.T.A Hoffmanns Fröken de Scuderi (1818)  den första detektivromanen (kom ut 22 år innan Edgar Allan Poe skrev Morden på Rue Morgue 1841). E.T.A Hoffmann (1776-1822) var jurist och kompositör. Boken har översatts till svenska flera gånger och läses i skolan i Tyskland.
Fröken Scuderi handlar om tiden 1680 i Paris under Ludvig XIV, det sker oförklariga rånmord bland människor som köpt smycken av den duktige guldsmeden Cardillac. En av huvudpersonerna är den 73-åriga fröken Madeleine de Scuderi som får lösa fallet. Hon kan ses som en anmoder till Miss Marple som löser Agatha Christies fall; en stillsam klok dam som tänker. Boken är spännande och värt att läsa.

14 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

nu vet jag vad jag ska bli när jag bli stor! tack för tipset, Hannele!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, jag kan bli din assistent :)

Ingrid sa...

Vilken trevlig gammal bok! Den skulle jag gärna läsa fastän jag inte är någon direkt deckarentusiast.

znogge sa...

Så genren är alltså så pass gammal! Ja människan har nog alltid lockats av spänningen och mysterier :-)

♥ Hanneles bokparadis sa...

Ingrid, jag kan inte heller kalla mej för deckarentusiast, men gamla pusseldeckare är mysigt.

Znogge, finns inte mycket nytt under solen, även i bibeln fanns det gåtor att lösa. Det var väl Napoleon som införde lite mer humana lagar, ny civil- och strafflag; man började samla bevis istället för att bara kasta folk i fängelse.

Musikanta sa...

Tack för tipset! Trodde att det var Conan Doyle som hade hittat på deckaren. Edgar Allan Poe tycker jag är mer skräckhistorier bara, eller?
Ingrid

♥ Hanneles bokparadis sa...

Musikanta, Edgar Allan Poe skrev även detektivhistorier, ordet detektiv förekom första gången på engelska 1841, han var tidig med mycket. Conan Doyle kom senare, riktigt stor från början. Aurora Ljungstedts detektivberättelse Hastfordska vapnet kom ut 1870 i en svensk tidning.

...med näsan i en bok... sa...

Jag som trodde att jag hade läst den första detektivberättelsen när jag läste Morden på Rue Morgue. Måste ta och läsa Fröken de Scuderi:)

♥ Hanneles bokparadis sa...

Anna, jo, många tror att Poes Morden på Rue Morgue var den första detektivromanen, i alla fall engelsktalande...

Freja sa...

Låter som något för mig!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Freja, det tror jag!

Decdia, vanligt att man hoppar över en generation :)

Mrs Calloway sa...

vi har en deal, Hannele! vi kommer att slå världen med häpnad!

Serentis sa...

Intresant. Undra om jag kan hitta boken som ljudbok. Måste kolla.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Serentis, på tyska tror jag att det finns.