Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

09 februari 2015

Det mest förbjudna blir film

Det mest förbjudna (1976) av Kerstin Thorvall (1925-2010) blir tv-film, synd att Thorvall inte får se det. Boken gillades inte av manliga kritiker. Hon var produktiv, många barnböcker, totalt sextiotal titlar. Flera produktiva kvinnor har fått kritik av sina barn att deras mödrar var frånvarande, men hur många pappor fick samma kritik? Kanske har världen blivit bättre och mer rättvis? För kvinnor.

8 kommentarer:

znogge sa...

Det har förhoppningsvis skett en förändring när det gäller synen på moder- och faderskapet. Men jag tror att en frånvarande moder fortfarande kritiseras hårdare än vad en man gör.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, vi ser ju att de unga männen bryr sig om sina barn, tar hand om dem mer än den äldre generationen. Kanske har synen på kvinnans sexualitet också förändrats; hon behöver inte bara vara ung och vacker...

Decdia sa...

Vi har kommit en bra bit (och Sverige har tydligen kommit betydligt längre än de flesta andra länder såg jag i en undersökning) men det kommer nog ta ett tag till innan det är helt jämnt.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Decdia, männen är ju starkare... men det går framåt, bra för alla.

Freja sa...

Långsamt långsamt blir det bättre, men det går alldeles FÖR långsamt enligt mig...

♥ Hanneles bokparadis sa...

Freja, fram och tillbaka...

Anna/notonmusic sa...

Läst Kerstin Thorvall hela mitt liv faktiskt. Barnböckerna som barn och ung, sedan vuxenböckerna. Livet vore inte detsamma utan hennes böcker.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Anna, Kerstin Thorvall var före sin tid, även vad det gäller ungdomsböcker, en klok kvinna på många sätt.