Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

08 maj 2015

den hemliga trädgården i litteratur

"många trädgårdar kan bli intill växling lika. Snygga men lite tråkiga. Varför inte i stället se trädgårdskonsten som en lek?" föreslår Ronny Ambjörnsson i Den hemliga trädgården : om trädgårdar i litteratur och verklighet. Inte bara till nytta, trädgård är för umgänge och samtal. Ambjörnsson berättar om sin morfars koloniträdgård i Delsjö i Göteborg, under kriget odlade man mycket ätbart.
Den hemliga trädgården av Frances Hodgson Burnett är inte den första läkande, terapeutiska trädgården, redan 270 f.Kr. hade Epikuros liknande tema, hur hälsosamt trädgård kan vara. Ambjörnsson nämner olika sagor, myter. Kojor har vi alltid velat bygga i träd, Klätterbaronen av Italo Calvino var inte den enda.

Björk är tidigt träd i Sverige efter istiden, den gillar kyla och tjäle på vintern, därför ser vi inte björk när vi reser söderut. I Gösta Berlings saga och Drottningens Juvelsmycke finns stora skogar, i Sverige är naturlyrik omtyckt. "Skogen är farlig men samtidigt lockande, en kombination som gör den till en naturlig miljö för äventyr av olika slag." I slutet av varje kapitel finns det förslag till mer litteratur.

7 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

gissa vem som köar på biblioteket???

Musikanta sa...

Skogar gillar jag inte - "jag trivs bäst i öppna landskap" där jag kan se långt. Som i Skåne och på Öland. Så trädgårdsboken får nog vara för mig.

Ingrid som inte heller är särskilt intresserad av sin trädgård eller andras.

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, hihi, gissa vem som köpte boken :)

Ingrid, öppna landskap = kala gräsmattor, är inget för mej. Om jag reser, reser jag för att titta på andras vackra trädgårdar ♥

znogge sa...

Trädgårdar som bjuder på spännande gångar och olika rum är min favorit!

Anna/notonmusic sa...

Älskar skogen som aldrig ser likadan ut! Den går liksom inte att memorera. Trädgårdsarbete är jag inte mycket för, men hemliga trädgårdar låter tilltalande. En gård med skrymslen och hörn som gärna får innehålla både mjuk mossa och mumsig kirskål...

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, samma här! En sån trädgård har jag nog skapat både för mej och barnbarnen ♥

Hannele på Hisingen sa...

Anna, vi är lyckliga som bor nära åkrar, hav och skog med gamla mossiga ekar... Det jag gör i trädgården uppfattar jag inte som arbete, barnbarnen älskar vår trädgård med skrymslen och hörn och frukt och bär att äta!