Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

02 maj 2015

Livbåten

Livbåten av Charlotte Rogan börjar in media res - mitt i handlingen - när 39 personer sitter i en full livbåt och försöker komma från den sjunkande lyxkryssaren, inte en människa kan man plocka upp, inte ens ett barn får plats, för då dör allihopa. Vad är egoism, vad är överlevnadsinstinkt? Hur skulle jag själv göra? Man kan koppla till olika situationer i ens vardag, eller tänka mer globalt. Många tankar dyker upp, perfekt diskussionsunderlag, exempelvis i en bokcirkel. Det finns även läsguide till Livbåten, hjälp till diskussion: Helgar ändamålet medlen, ska man rädda kvinnor och barn först, gäller det idag? En riktigt läskig mardrömsfärd som man inte vill uppleva själv.

Andra som har läst och bloggat: Boklysten, Hyllan, Anna

4 kommentarer:

Anna/notonmusic sa...

Intressant frågeställning! Förmodligen vet man inte hur man skulle reagera förrän man är i en sån situation och det får man hoppas att man slipper! Spännande bok verkar det vara iaf!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Anna, nej, det vet man nog inte och jag vill slippa få reda på det...

znogge sa...

Måtte man aldrig hamna i en situation som kräver att man gör sådana val...

♥ Hannele på Hisingen sa...

Znogge, det önskar man ingen ska behöva.