Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

17 maj 2015

Skymningsporten av Jeanette Winterson

Skymningsporten är egentligen ingen bok för mys i kvällssolen. Den är både grym och intressant skildring om livets orättvisor och människans grymhet, vidskepelse, tro, rädsla. Jeanette Winterson har blandat historisk fakta med egen berättarteknik; Lancashire 1612 under kung James, autentisk dokumentation om häxprocessen, platser där Shakespeare vistades.
Ny regent och ny religion, det är bara att hänga på. Krutkonspiration mot kungen av katoliker. Att vara kvinna, stark och självständig, underlättar inte livet. Avundsjuka, misstänksamhet och missunnsamhet gör livet surt för alla, men de fattigaste får slåss för varje brödbit. Läser man nutida krigsbeskrivningar, så har människans grymhet inte försvunnit under vår "civiliserade" tid. Winterson beskriver hur män med "rätt utrustning" våldför sig på barn, kvinnor, djur, medan den torterade kastrerade mannen är den som ger kvinnan kärleksfull njutning.

Att ha Shakespeare själv som sällskap på teatern under Stormen är en trevlig upplevelse för Alice Nutter, en rik änka som tar de fattigas parti. Men det har hon inte mycket för. Shakespeare råder henne att lämna England. Nutter ser ung ut trots sina fyrtio år, rider som en man, hon har sinne för matematik och astrologiska beräkningar, har en egen falk och behärskar alkemi. Är hon en häxa? Faust i Marlowes Doctor Faustus ingick avtal med Djävulen, det vill inte Alice Nutter.

7 kommentarer:

Anna/notonmusic sa...

Du har då förmåga att beskriva böcker så att man bara vill rusa till biblioteket och låna dem. Och så är det söndag! Suck!

Mrs E sa...

Den låter intressant!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Anna, tack, trevligt att du säger det!

Mrs E, en intressant och delvis grym tidsdokument med mycket historisk sanningshalt.

Mrs Calloway sa...

ja, det är en mörk, intressant bok som får en att fundera. är det så mycket bättre nu?

♥ Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, det är just det som är så beklämmande... att världen inte blivit så mycket bättre efter 1612.

znogge sa...

Den får jag göra en minnesanteckning om!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, en intressant historisk bok om en annan tid, som kanske inte är så avlägset.