Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

10 juni 2015

Agatha Christie i Cornwall

Perfekt sommarläsning, mord utanför hotellet i badorten St. Loo vid Cornwalls kust; Badortsmysteriet (Peril at the End House) (1932) av Agatha Christie i nyöversättning av Helen Ljungmark och vackert omslag av Sara R. Acedo (kanske ladda ner boken, funkar också), snyggt av Bookmark Förlag. Hercule Poirot blir snart misstänksam när han hittar en damhatt med kulhål på stranden tillsammans med vännen Arthur Hastings.
Den stackars miss Nick Buckley svävar i livsfara. Kan Poirot skydda henne? Trots ett par hundra sidors läsning kommer Agatha Christie och Hercule Poirot hela tiden med nya vändningar och lösningar. På engelskt vis har personerna både förnamn, efternamn och smeknamn, läsaren måste verkligen hålla sina små grå celler i trim för att hänga med. Jag gillar Agatha Christies ibland lite fördomsfulla personskildringar. "Den tyste, starke mannen, hjälten i de edvardianska romanerna", Poirots skämtsamma beskrivning på sig själv tilltalar i alla fall mej. Bara en sån sak att "engelsmän ljuger inte gärna" får en anglofilhjärta att klappa lite extra.Även om det skulle varit fint med flera miljöskildringar, är boken mysig läsning för dem som gillar pusseldeckare.

13 kommentarer:

znogge sa...

Christie är alltid ett säkert kort. Vi får inte glömma att böckerna inte är helt nyskrivna...

Hannele sa...

Znogge, ändå fungerar de utmärkt idag!

Freja sa...

Sugen på att läsa Christie igen, plöjde henne när jag var tonåring!

Mrs Calloway sa...

hade inte varit fel med lite cornwallsk miljöskildring ändå. synd att missa det

♥ Hanneles bokparadis sa...

Freja, jag tycker det är mysigt att läsa om Agatha Christie, och alla har jag ju inte läst.

Mrs Calloway, eller hur, det är ju miljöskildringar som skiljer böckerna åt.

Gunnel sa...

Agatha Christie är min absoluta deckarförfattare. Jag kan läsa om hennes böcker ofta. Det spelar ingen roll att jag minns vem mördaren är. Hennes skrivstil är både underhållande och spännande. Ha det gott.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Gunnel, eller hur, jag gillar böcker man kan läsa om ♥

Anonym sa...

Har säkert läst den, men kommer inte ihåg innehållet.
Tack för ett bra sommarboktips!
Ha det bra!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Lena i Wales, passar perfekt nu, speciellt för oss anglofiler!
Ha de gôtt själv!

Anna/notonmusic sa...

Jag brukar säga att jag inte läser deckare eftersom de sällan tilltalar mig men Agata Christie har jag faktiskt läst med behållning :-)

Hannele sa...

Anna, Agatha Christie skriver bra utan att vältra i våldsamheter.

Anonym sa...

Just St Loo ska inte vara i Cornwall utan en modell av hennes eget Torquay om jag inte minns fel. :)

Hannele sa...

bara brittiskt, du vet nog bättre än jag...