Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

07 juni 2015

för sent för Nobelpris för Assia Djebar

Assia Djebar, pseudonym för Fatima-Zohra Imalayens, (född 1936 - död 6 februari 2015) har varit föremål för diskussioner för Nobelpris under flera år, men nu är det för sent. Hon var den första kvinnan i familjen som fick högre utbildning, sällsynt för de muslimska flickorna. Hon skrev om sina erfarenheter på franska, och därför inte så populär bland "sina egna". Hon föddes i det franska Algeriet.
Djebar anses vara en av Nordafrikas mest kända och inflytelserika författare och hon valdes till Franska akademien 2005. Hennes böcker finns översatt till svenska, Ingenstans i min fars hus har många läst. Kärleken, kriget räknas till de främsta afrikanska romanerna, handlar om hur det koloniala förtrycket besegras men byts ut mot ett annat. Och som kvinna förtrycks man dubbelt; både kolonialt och patriarkalt.

8 kommentarer:

znogge sa...

Tack och lov så finns det väl fler kandidater och nya tillkommer... Men visst kan man tyckas att någon bör äras.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, jo, men ofta kommer Nobelpriset sent, så att pristagaren inte orkar resa och närvara ceremonin i Stockholm (Doris Lessing) eller dör strax efteråt (Tomas Tranströmer).

Lyrans Noblesser sa...

Jättetråkigt att inte Djebar tilldelades priset, tycker jag.

Hannele sa...

Lyran, eller hur, en värdig kandidat, kvinna med viktigt budskap, bra författare.

Mrs Calloway sa...

och Atwood lär inte få det heller, trots att hon bevisligen är vid liv

♥ Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, hennes genre är inte så vanlig bland Nobelpristagare... klart, Doris Lessing fick ju.

Mrs Calloway sa...

jag tänker inte på Maddaddam - trion i första hand. jag tänker på alla de andra romanerna, lyriken och essäerna. hon är ju så mångsidig

♥ Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, jo, det var Doris Lessing också... inte rättvist att så många duktiga kvinnor förbises.