Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

06 september 2015

Det sötaste vi har - en smakebit på søndag

Det sötaste vi har : om socker och växande kroppar av Ann Fernholmär en allvarlig klok bok om maten vi ger till våra barn. Läs den tänkvärda baksidetexten: "Vad skulle du tänka om du såg någon mata en kanin med läsk? Eller om du fick reda på att grannfamiljens mops fick glass varje fredag, godis varje lördag och gick på hundkalas varje söndag? Det finns inget djur vi skulle ge den mat som vi ger våra barn idag. De skulle bli sjuka, få hål i tänderna och ont i magen. Idag har 10-25 procent av alla barn oförklarliga magknip."

Författarens egna barn hade upptäckt efter ett barnkalas:"Mamma - man blir hungrig av socker." Hög blodsockertopp som dalar kan leda till att barnet äter mer vid nästa mål. En viktig bok som många borde läsa. Boken innehåller många bra recept och tips. I slutet finns även 55 sidor referenser. Flera smakbitar finns: här.

36 kommentarer:

znogge sa...

Medaljens baksida av att mjölken i princip är dyrare än läsken... Godis en kväll i veckan är ok men sedan får det räcka.

Anonym sa...

Intressant! Detta med socker tas upp väldigt mycket i UK nu.
HÄrligt att vara hemma igen och kunna läsa intressanta bloggar, tack!
Idag har jag någon på bloggen, som när jag skrev, fick mej att tänka på dej.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, nu förstår jag inte... det finns väl ingen som köper läsk för att den är billigare än mjölken, man kan dricka vatten. Medaljens baksida är att veckan kan ha många lördagar, redan de små barnen är bjudna på många kalas. På förskolan bjuder andra föräldrar på godis... istället för frukt, exempelvis. Och på lördagar ska man inte ge stora påsar godis, 4-5 godisbitar räcker långt - höjer redan kroppens insulinnivån.

Lena i Wales, hemma bäst, socker är en riktig styggelse, finns överallt... Underbara bokmiljöer du visar! ♥

znogge sa...

Jo då, det har visat sig att eftersom läsk är billigt så väljer många föräldrar att köpa hem det. Gäller även saft som dricks ganska så mycket. På vår skola är det slut med godis på förskolorna sedan många år tillbaka. Det är alltid frukt som gäller.

Självklart ska man äta nyttigt och godis, chips och kakor hör inte vardagen till. Men tyvärr tycker jag det råder en sockerhysteri som inte är befogad i alla lägen.

Hannele sa...

Znogge, märkligt, man kan ju smaksätta vatten i kannan med färsk frukt och grönsaker (typ gurka, melon, lime etc), riktigt gott och festligt! Och alla söta lättprodukter är en styggelse...

znogge sa...

Det gör vår kock på skolan. Vattnet smaksätts med citron, gurka, apelsin, äpple eller någon annan frukt. Jordgubbsvarianten är alltid populär!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, toppen!

Anna/notonmusic sa...

Håller med! Socker är en styggelse och vilket intressant perspektiv. Det låter hemskt att mata en kanin med läsk!!! Det var en VÄLDIGT intressant bild!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Anna, maken lånade boken på biblioteket, mycket läsvärd!

Helena sa...

Tycker Fernholm skriver väldigt bra!

Johannas deckarhörna sa...

Tänkvärd bok.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Helena, boken innehåller 55 sidor referenser!

Johanna, en viktig bok för alla som har med barn att göra!

Marie Eggimann sa...

Tack för smakebiten, intressant.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Marie Eggimann, en nyttig bok.

Mrs Calloway sa...

ja, fy för lättprodukter!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, lättprodukter är en riktig styggelse! Förtjockningsämnena är inte nyttiga...

Bokdamen sa...

Intressant och viktig bok känns det som. Tack för smakbiten!

Fanny sa...

Tack för smakbiten. Visst är det märkligt när man tänker efter, vad vi gör våra barn en otjänst.. Och så läskigt det blir när det har blivit en del av vardagen. Jag hoppas vi ser bortom det nu och kan jobba emot det.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Bokdamen, en mycket viktig bok.

Fanny, och inte har det blivit bättre fast vi ofta hör varningar...

Boktjuven Ingerun sa...

Socker är inte så bra för oss vuxna heller. Jag märker direkt hur sugen jag blir på mer och mer när jag ätit socker.

C.R.M. Nilsson sa...

Tack för smakbiten.

Ladys library sa...

Intressant smakbit! Jag som arbetar med barn funderar på att läsa boken. Vi har efter många diskussioner tagit bort alla sötsaker på jobbet.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Boktjuven Ingerun, precis, man blir bara hungrig av socker och äter ännu mer...

C.R.M. Nilsson, både sött och surt.

Lady, en viktig bok för alla som har med barn att göra!

Boklysten sa...

Väldigt intressant! Eftersom jag själv är van sedan barnsben att äta frukt och bär istället för godis så har jag aldrig riktigt förstått det där med att proppa i sig godis! Ett par godisbitar nån gång räcker gott och väl. Tack för smakbiten!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Boklysten, ett par bitar räcker för mej med, du hade kloka föräldrar!

Linnea sa...

Tänkvärt! Sedan är det dessutom många vuxna som borde fundera lite på vad de äter. Det är inte bara barn som äter för mycket socker och annat "skräp". :o

Hannele sa...

Linnea, så sant så, barnen borde lära sina föräldrar.

Veiken sa...

Det är socker mest hela tiden tycker jag. Det är fredagsmys, lördagsgodis, glassdagar och en himla massa kalas, så nog får våra ungar socker i massor. Läsk lite då och då också. hujedamig!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Veiken, alldeles för mysdagar i veckan! Speciellt för barn.

Freja sa...

Jag minns när min son var fyra år, och ännu inte förstått tjusningen med godis, så vi hade inte lördagsgodis. En av hans jämnåriga kompisar fick reda på att sonen inte fick godis, spärrade upp sina ögon och sa förfärad "Vad har du gjort då?", eftersom hen menade att sonen måste betett sig fruktansvärt illa för att bestraffas på det sättet... Nåväl, visst blev det lördagsgodis så småningom, men fortfarande (de är 15 o 16 år) så är det bara för 20 kronor och bara på lördagar och om de avstår får de pengarna istället. Dottern har balt pengar istället för godis i flera år, men sonen väljer godis...

♥ Hanneles bokparadis sa...

Freja, vi har aldrig använt mat/godis varken som straff eller belöning. Idag är våra vuxna barn glada åt att de inte fick lika mycket läsk, chips och godis som "alla andra".

Mandelhjärta sa...

Intressant, aktuellt och mycket tänkvärd boktips!

Hannele sa...

Mandelhjärta, många kloka saker, även för vuxna!

Lena sa...

Det här låter som en oerhört intressant läsning. Tack för smakbiten.

Hannele sa...

Lena, viktiga saker, även för vuxna, bra recept också.

Ugglanoboken sa...

Intressant! Bra grepp med jämförelsen med djur!