Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

29 oktober 2015

kvinnoalfabetet bokstaven K

Enligt O fortsätter med kvinnorna:
1 Nämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på K. Katherine Mansfield (född 1888) var kompis med Virginia Woolf och hennes böcker kommer ut i nytryck.
2 Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på K vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare? Drottning Kristina som dog 1689 i Rom, där hon är stor, större än hemma i Sverige. Det finns mycket skrivet om henne. Hon var dotter till kung Gustav II Adolf som grundade Göteborg.
3 Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på K som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst. Katarina Frostenson, samma årgång som jag, lyriker och ledamot i Svenska Akademien på stol nr 18, jag har någon bok av henne i bokhyllan.
4 Vilken kvinna med för- eller efternamn på K är du nyfiken på, men ännu inte upptäckt? Mary Kingsley (1862-1900) var en tidig upptäcktsresande i Västafrika, hon försökte beskriva hur lokalbefolkningen hade det, jag ska läsa hennes bok jag har hemma.

11 kommentarer:

Robert W sa...

Drottning Kristina var en märkvärdig kvinna på många sätt.

Hanneles bokparadis sa...

Robert W, det finns många berättelser om henne, i Italien är hon stor.

Mrs Calloway sa...

Katarina Frostensson är värd all beundran. Mary Kingsley var en tuffing!

Monika (syrlig.se) sa...

Spännande blandning! Kingsley kände jag inte till, tack för tips.

Sara Pepparkaka sa...

Oj vilka spännande kvinnor, drottning Kristina hade jag också med!

Monika sa...

Det där med olika kungar och drottningar har jag aldrig gillat, ända sedan vi tvingades komma ihåg alla namn och årtal när jag gick i småskolan (eller när det nu var), men några har fastnat. Däremot har jag faktiskt aldrig fått med mig att drottning Kristina var dotter till Gustav II Adolf. Nu kommer jag aldrig att glömma det :)

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, håller med!

Monika, en blandning duktiga kvinnor.

Sara, visst är dessa fantastiska kvinnor!

Monika, jag har försökt glömma skolan...

Ugglanoboken sa...

Katherine Mansfield tänkte jag inte på. Ska definitivt läsa fler av hennes noveller!

Hanneles bokparadis sa...

Ugglan, denna har du ju redan läst!

Bokdamen sa...

Intressanta namn! Katherine Mansfield ska jag läsa mer av någon gång.

Hanneles bokparadis sa...

Bokdamen, vänta inte för länge...